Aandacht vragen afleren

Aandacht vragen aflerenAandacht vragen is gedrag wat op den duur telkens storender wordt.

Het begint klein met het aandacht vragen door voor je te zitten en je aankijken, maar in het ergste geval kan het leiden tot blaffen tot er gereageerd wordt of plassen midden in de woonkamer.

Dit is natuurlijk niet wat je wilt en daarom kun je in dit artikel leren hoe je aandacht vragen kunt afleren.

Aandacht vragen belonen is helaas erg eenvoudig

Het lastige van aandacht vragen is dat je hond eenvoudig een keer beloond wordt omdat je hem aandacht geeft. Waarschijnlijk doe je het niet altijd, maar wanneer hij goed zijn best doet en het lang genoeg kan volhouden zal hij meestal toch zijn beloning krijgen.

Omdat de hond niet altijd aandacht krijgt of juist helemaal geen aandacht wanneer hij erom vraagt, maar zo nu en dan toch een keertje ben je eigenlijk bezig met interval belonen en dit is erg krachtig.

Soms krijgt je hond wat en soms niet, wanneer hij het een keer niet krijgt zal hij de volgende keer nog harder zijn best te doen omdat hij weet dat hij eerder wel een keer zijn beloning heeft gekregen.

Kortom: de hond de ene keer wel zijn zin geven en de andere keer niet versterkt het gedrag en dit willen we voorkomen.

Negeren, Negeren en nog eens negeren

De enige en meteen ook beste methode om aandacht vragen af te leren, is door de hond te negeren. De hond zal hierdoor nooit meer succes hebben en het na verloop van tijd zal hij doorhebben dat het niet meer werkt.

Negeren is niet zo simpel als het lijkt, wanneer de hond aandacht vraag mag je niets doen, zeggen en dus ook geen aandacht geven. Wanneer hij voor je neus staat te blaffen mag je nog steeds niet doen, wat soms erg lastig kan zijn.

Bedenk je altijd dat de aanhouder wint en dat ben jij.

Help! Mijn hond doet nog gekker sinds ik hem negeer

Dit kan heel goed kloppen. Je hond is gewend te winnen en aandacht te krijgen wanneer hij erom vraagt. Dit is nu niet meer het geval en daarom denkt hij dat hij meer zijn best moet doen om aandacht van je te krijgen.

Het kan dus heel goed zijn dat hij zijn gedrag nog eens extra versterkt, maar je moet dit blijven negeren, hij krijgt vanzelf door dat helemaal niets meer werkt en dan zal hij het opgeven.