10x De beste koelmat voor honden 2023 [koopgids]

Wanneer de temperatuur stijgt, dan is het belangrijk om te zorgen dat ook jouw hond een verkoelende plek heeft. Met een honden koelmat kun je dit bereiken.

Als mens is het warme weer altijd al een uitdaging. Beeld je nou eens in hoe het is voor je harige trouwe viervoeter. Wanneer je merkt dat jouw hond altijd hijgt en zich niet helemaal op zijn gemak voelt als de temperatuur stijgt, dan is het misschien wel tijd om de hulp in te roepen van een koelmat voor honden.

Een honden koelmat, ook wel cooling mat of verkoelingsmat genoemd, is een verkoelend product die speciaal voor honden ontworpen is om snel verlichting te bieden als de temperaturen stijgen. De koelmat kan tot wel 15-20 graden koeler zijn dan de echte temperatuur en reguleert daarmee de lichaamstemperatuur van je hond. Tegelijkertijd is het ook nog een zachte plek om op te liggen.

Een koelmat kan dus al snel de favoriete plek voor je hond worden als het warm weer is. Je kunt de meeste koelmatten zowel binnen als buiten gebruiken, zodat je hond ook lekker in de schaduw in de tuin terecht kan op zijn koelmat.

Hieronder laat ik je de beste koelmatten voor honden zien die beschikbaar zijn bij de populairste webshops waar je eventueel ook reviews van andere hondeneigenaren kunt bekijken. Ik weet zeker dat er een geschikte koelmat tussen staat voor jouw hond.

Koelmat hond: De 10 beste koelmatten van 2023

Hieronder kun je een lijst met de beste koelmatten voor honden van 2023 bekijken. De gehele lijst is gesorteerd op prijs. De goedkoopste staat bovenaan en daarna loopt de prijs langzaam op naar de duurste koelmat.

Je moet je echter niet vergissen door alleen naar de prijs te kijken. De koelmatten zijn vaak in verschillende groottes te bestellen en niet overal staat de maat die jij waarschijnlijk nodig hebt. Het kan dus heel goed zijn dat een bepaalde koelmat goedkoper of duurder is voor de maat die jouw hond nodig heeft.

Wanneer je meer informatie over een honden koelmat uit deze lijst wil hebben, dan kun je altijd op de knop “Bekijk product” klikken.

€6,06
€7,99
2 nieuw vanaf €5,88
Laatste prijsupdate: 8 juni 2023 18:49
Amazon.nl
€25,99
2 nieuw vanaf €25,99
Laatste prijsupdate: 8 juni 2023 18:49
Amazon.nl
€37,99
Laatste prijsupdate: 8 juni 2023 18:49
Amazon.nl
€45,03
7 nieuw vanaf €42,24
Laatste prijsupdate: 8 juni 2023 18:49
Amazon.nl
€69,99
Laatste prijsupdate: 8 juni 2023 18:49
Amazon.nl
Laatste prijsupdate: 8 juni 2023 18:49
Amazon.nl

Mijn top 5 beste honden koelmatten

Hierboven staat al een hele mooie lijst met de beste koelmatten voor honden die er op dit moment te vinden zijn. Ik kan mij alleen ontzettend goed voorstellen dat je soms wat meer informatie zou willen hebben over de producten.

Om jouw hond te helpen de zomer door te komen zal ik daarom ook nog wat meer vertellen over de wat mij betreft top 5 verkoelingsmatten voor honden.

Pecute Koelmat voor honden (Heeft mijn hond)

Pecute koelmat hond - Oud Duitse Herder

Wat mij betreft is de Pecute Koelmat voor honden de absolute nummer 1. De reden? Ik heb deze ook voor mijn eigen hond (zie foto) en het bevalt uitstekend. Daarnaast zijn er wereldwijd meer dan 8700+ reviews over deze koelmat geplaatst, waarvan een super groot deel positief.

Deze koelmat heeft maten beschikbaar tussen de 65×50 centimeter (M) en 140×90 centimeter (XXL). Daarmee is dit ook de meteen de grootste koelmat die er te vinden is.

De buitenlaag van de Pecute koelmat is gemaakt van 300D Oxford composiet PVC van 0,4mm dik en is waterdicht en slijtvast. De verkoelende functie komt door de 100% niet-giftige gel wat zowel voor mens als hond veilig is. Je hoeft dus geen water te gebruiken of deze koelmat in de vriezer te stoppen. Deze koelmat is zelfverkoelend en werkt door druk. Wanneer je hond erop gaat liggen wordt de verkoelende gel geactiveerd.

Net als bij andere koelmatten zal je merken dat wanneer je hond er een aantal uur op ligt, dat het verkoelende effect is opgehouden. Je kunt dit snel opnieuw activeren door je hond er even af te halen en de mat een korte tijd in de schaduw te leggen.

Het reinigen van deze koelmat is een makkelijk klusje. Gooi wat water over de koelmat en veeg het weer af met een spons of zachte borstel. De mat is verder opvouwbaar, waardoor je deze makkelijk kunt opbergen of mee kunt nemen als je naar vrienden of op vakantie gaat. Het heeft daarnaast niet alleen een verkoelende functie, maar is ook een kussen voor je hond.

Cool Dog Koelmat 24/7

Cool dog koelmat

De Cool Dog Koelmat 24/7 van Coolpets is ook een goede koelmat om jouw hond deze zomer koel te laten doorbrengen. De meer dan 40 reviews op Bol.com zijn bijna allemaal lovend over deze koelmat.

Deze cooling mat bevat wederom een verkoelende gel. Deze wordt geactiveerd door middel van druk. Je hond moet er dus eerst op gaan liggen, waarna het verkoelende effect zijn werk zal doen. Water of een vriezer is dus niet nodig, het is een zelf verkoelende mat voor honden.

Deze koelmat is verder stevig en zwaar genoeg, waardoor het goed blijft liggen. Wanneer je er zelf overheen loopt zal je wel merken dat het niet zo stabiel loopt door de vulling, maar het is dan ook voor je hond om op te liggen. Na een aantal uur zal de koelmat niet meer verkoelen, waarna je hond er even af zal moeten om de gel opnieuw te laten activeren.

Deze honden koelmat is in 3 verschillende maten verkrijgbaar. Je hebt maat S (40×30 cm), M (50×40 cm) en L (90×60 cm).

Beeztees Quick Cooler Koelmat Izi

Beeztees Quick Cooler Koelmat Izi

Als hondeneigenaar ken je misschien het merk Beeztees al vanwege de vele verschillende beschikbare hondenproducten. Het zal je dan ook niet verbazen dat Beeztees een koelmat voor honden heeft.

De Beeztees Quick Cooler Koelmat Izi bevat een verkoelende gel die wordt geactiveerd wanneer jouw hond erop gaat liggen en enkele uren actief blijft. Jouw hond kan het hierdoor lekker koel kan houden tijdens zomerse dagen. Ligt jouw hond er een aantal uur op? Dan zal je zien dat het verkoelende effect afneemt. Haal je hond er weer voor een klein tijdje vanaf, waarna de gel opnieuw geactiveerd wordt en een verkoelende werking heeft.

Deze honden koelmat kun je verder zonder problemen opvouwen en is eenvoudig schoon te maken met wat water. De Beeztees Quick Cooler koelmat is te verkrijgen in 4 verschillende maten, namelijk in maat S (50×40 cm), M (65×50 cm), L (90×50 cm) en XL (95×75 cm).

All For Paws Chill Out Koelmat

De All For Paws Chill out Koelmat voor honden is een koelmat met een leuk design, maar nog veel belangrijker is dat deze koelmat van hoge kwaliteit is. In tegenstelling tot mensen zweten honden niet, maar koelen ze af door te hijgen en via hun poten. Dankzij deze koelmat kan jouw trouwe viervoeter zijn overtollige hitte kwijt.

Deze koelmat werkt met een speciale gel die kou afgeeft zodra er genoeg druk op de mat komt, kortom als je hond er dus op gaat liggen. Net als bij andere koelmatten zal het koelingseffect verminderen naarmate je hond er langere tijd op ligt. Wanneer je de mat in de schaduw of andere plek legt zal de gel al vrij snel weer opnieuw geactiveerd zijn en een verkoelende werking hebben.

Deze honden koelmat is eenvoudig schoon te maken met een vochtige doek en verder is het ook waterafstotend. De Chill out koelmat is te verkrijgen in drie verschillende maten, namelijk M (50×40 cm), L (90×60 cm) en XL (110×70 cm).

€45,03
7 nieuw vanaf €42,24
Laatste prijsupdate: 8 juni 2023 18:49
Amazon.nl

Trixie koelmat hond

Trixie koelmat hond

De Trixie koelmat voor honden is praktisch omdat je geen water of vriezer nodig hebt om de koelmat te laten afkoelen. Het werkt dankzij een verkoelende gel en ideaal voor in huis, bij vrienden, onderweg of op vakantie.

Het is een uitstekende koelmat om ervoor te zorgen dat je hond niet snel oververhit zal raken wanneer het buiten erg warm is. De koelmat werkt door druk, dus je hond zal er simpelweg op moeten gaan liggen om het verkoelende effect te voelen. Na enkele uren zal het verkoelende effect weg zijn. Je zal de koelmat dan tijdelijk weg moeten leggen om de gel opnieuw te laten activeren.

Schoonmaken kan eenvoudig met behulp van een vochtig doekje. De plek waar je de koelmat legt maakt niet uit. Je kunt het in de mand of bench leggen, buiten in de tuin of binnen op een andere locatie. Het is zelfs handig en mogelijk om het in de auto te gebruiken.

De Trixie koelmat is beschikbaar in 5 verschillende maten, waarbij de kleinste maat XXS (40×30 cm) is en de grootste maat XXL (110×70 cm).

€17,43
€19,99
4 nieuw vanaf €12,00
Laatste prijsupdate: 8 juni 2023 18:49
Amazon.nl

Wat is een honden koelmat (cooling mat)?

Door het zien van de koelmatten hierboven weet je waarschijnlijk al precies wat een koelmat voor honden is. Ik zal het je toch nogmaals zo duidelijk mogelijk uitleggen.

Een honden koelmat is eigenlijk precies zoals het klinkt. Het is een mat die ontworpen is om jouw hond koel te houden tijdens warm weer.

Tijdens de hete zomermaanden kan het voor honden erg moeilijk zijn om af te koelen. Honden koelen namelijk niet zoals wij door te zweten. Honden koelen af door te hijgen en via de poten. Daarnaast hebben de meeste honden ook nog een bos haar en soms ook nog eens in de kleur zwart. Extra warm dus. Voor honden is het daarom een stuk moeilijker om af te koelen en daardoor kan je hond oververhit raken, wat weer gevaarlijk is voor de gezondheid.

Om je hond te helpen kan een koelmat uitkomst bieden. Het is een relatief goedkope manier om de lichaamstemperatuur van je hond op een lager niveau te houden. Heb je een hond die graag in de zon ligt, dan is het helemaal handig, ook al is het verstandiger om hem in de schaduw te houden tijdens echt warme dagen.

Waarom heb ik een honden koelmat nodig?

Ik hoop dat de tekst hierboven over wat een honden koelmat is je eigenlijk al genoeg duidelijkheid heeft gegeven. Een verkoelingsmat voor honden is niet zomaar een mooie manier om geld af te troggelen van hondeneigenaren. Zeker niet. Honden zweten niet zoals wij doen, het hondenlichaam werkt op een andere manier om af te koelen en een koelmat kan hierbij helpen.

Wanneer je een hond hebt kun je aan je hond zien of voelen dat hij het warm heeft door zijn gehijg of door zijn hoofd, voeten of poten aan te raken. Vaak kun je het ook herkennen doordat je ziet dat je viervoeter op de koelste plekken en ondergrond in huis gaat liggen.

Verder is het natuurlijk compleet normaal als je hond een tijdje in de zon ligt en daarna de schaduw opzoekt om af te koelen. Sommige honden gaan goed om met warm weer, terwijl andere honden het al snel moeilijk hebben met de hitte. Hoe dan ook is een koelmat voor honden een goede manier om je hond af te laten koelen.

Het kan natuurlijk ook zijn dat je denkt dat jouw keukentegels koud genoeg zijn om je hond af te koelen en wellicht is dat ook zo. Keukentegels zijn echter een stuk minder ergonomisch voor de gewrichten van je hond dan een koelmat. Dit is niet alleen om af te koelen, maar is ook een soort van kussen. Met name oudere honden of honden die last hebben van hun gewrichten kunnen moeite hebben met het liggen op tegels.

Tot slot kan een koelmat ook nog handig zijn wanneer je hond last heeft van zwellingen, huidaandoeningen of herstellende zijn van een operatie. De koelmat kan namelijk zeer rustgevend werken op de gevoelige gebieden van je hond.

Bovendien kunnen koelmatten zeer nuttig zijn voor honden die last hebben van zwellingen, huidaandoeningen of herstellende zijn van een operatie, omdat de koelmat zeer rustgevend kan zijn voor die gevoelige gebieden.

Wanneer je een andere manier zoekt om je hond af te laten koelen, dan zou je ook eens kunnen kijken naar een hondenzwembad. Je hebt hier echter wel ruimte voor nodig in je tuin. Indien je nog een wandeling wil maken met het warme weer, dan kan een honden koelvest ook uitkomst bieden. Eventueel kun je dit ook nog combineren met een koelhalsband voor honden.

Koopgids: Tips bij het kopen van een honden koelmat

Wil je een honden koelmat kopen? Ik kan mij heel goed voorstellen dat het lastig is om direct alles over een honden koelmat te weten. Voor mij een uitstekende reden om dit voor jou te doen en de belangrijkste dingen waar je op moet letten voor jou op een rij te zetten, zodat jij de beste honden koelmat voor jouw hond kunt uitzoeken.

Er zijn diverse dingen waar je op kunt letten als het gaat om het uitzoeken van een goede koelmat voor jouw hond. Ik ga hieronder het volgende met je behandelen:

 • Wat kost een koelmat voor honden?
 • Is de koelmat giftig voor mijn hond?
 • Let op de grootte van de koelmat
 • Is de koelmat makkelijk te verplaatsen?
 • Hoe werkt de koelmat?
 • Is de koelmat gebruiksvriendelijk?
 • Gaat de koelmat lang mee?
 • Kun je de koelmat makkelijk schoonmaken?

Wat kost een koelmat voor honden?

Wanneer je een koelmat wil kopen, dan zal je als eerst voor jezelf moeten bepalen hoeveel geld je maximaal kwijt zou willen zijn voor de koelmat. Afhankelijk van de grootte van je hond kun je een formaat koelmat bepalen. Hoe groter je hond, hoe meer geld je vaak kwijt bent.

Daarnaast kan er ook kwaliteitsverschil tussen de producten zitten waardoor je voor een koelmat van hetzelfde formaat meer betaald dan bij een andere koelmat.

Koelmatten zijn er in verschillende prijsklasse. Zo kun je al een hele goedkope kleine koelmat vinden voor €8,-. Kijken we echter naar duurdere varianten, dan kun je ook al makkelijk €100,- kwijt zijn.

Wanneer we naar de gemiddelde prijs van een goede koelmat voor honden kijken, dan kost een koelmat gemiddeld tussen de €15,- en €50,- afhankelijk van het formaat dat je neemt. Bepaal daarom voor jezelf wat je maximaal wil uitgeven en let ook goed op of het voldoet aan de punten die hierna volgen.

Is de koelmat giftig voor honden?

Als hondeneigenaar wil je natuurlijk niet dat jouw trouwe viervoeter blootgesteld wordt aan giftige stoffen die schadelijk zijn voor de gezondheid van je hond.

De bovenste lagen van een honden koelmat zijn nooit gemaakt van giftige materialen. Het gaat echter om de binnenkant van de koelmat. De gel die gebruikt wordt om de koelmat te verkoelen kan in sommige gevallen giftig zijn wanneer je hond het inslikt. Gelukkig hebben de meeste koelmatten een niet giftige gel. Het is echter wel iets om goed op te letten. Voorals als je een hond hebt die graag op dingen kauwt en de koelmat dus weleens kapot zou kunnen maken.

Hoewel de meeste verkoelingsgels niet giftig zijn, zou ik toch altijd opletten of de koelmat kapot is of niet. Niet giftig betekend niet dat je hond er helemaal geen last van krijgen, dus als je koelmat kapot is kun je het beter vervangen.

Let op de grootte van de koelmat

Waarschijnlijk hoef ik je niet te vertellen dat je op de grootte van de koelmat moet letten bij het uitzoeken van de beste koelmat voor jouw hond. Een kleine Toy poedel hoeft natuurlijk geen extra grote koelmat. Een Duitse Herder zal daarentegen wel een grotere koelmat nodig hebben, want een kleine koelmat is dan niet zo comfortabel.

Daarnaast zal je hond bij een te kleine koelmat ook minder goed kunnen koelen, omdat de hond er niet volledig op kan liggen. Meet daarom vooraf op hoe groot je hond ongeveer is als je viervoeter op de grond ligt. Dit zou je eenvoudig met een meetlint kunnen doen. Heb je al een perfect formaat hondenkussen? Dan kun je natuurlijk die grootte aanhouden en hoef je verder niks meer op te meten.

Je kunt in ieder geval beter een te grote koelmat hebben dan een te kleine koelmat.

Is de koelmat makkelijk te verplaatsen?

Het is wel zo prettig als jij de koelmat overal neer kunt leggen waar je zou willen, dus dat de koelmat makkelijk te verplaatsen is. Je hond kan het tenslotte overal warm hebben en als je zelf lekker in de tuin zit of op reis gaat, dan wil je waarschijnlijk je geliefde viervoeter er ook bij hebben.

Het is daarom geen slecht idee om te bekijken hoe zwaar een koelmat is, of je de koelmat kunt opvouwen en of het makkelijk schoon te maken is.

Opvouwbare koelmatten zijn de handigste opties als je op reis gaat of vaak de koelmat mee wil nemen naar andere plekken. Het is gemakkelijk in te pakken en neemt niet teveel ruimte in beslag. Een dikke grote koelmat is daarentegen een stuk moeilijker te verplaatsen en is niet zo handig als je het naar verschillende plekken wil meenemen.

Hoe werkt de honden koelmat?

Een paar jaar geleden waren honden water koelmatten onwijs populair. Dit zijn koelmatten die je even moet onderdompelen in water waarna de koelmat koel werd.

Hedendaags zijn koelmatten die op basis van druk worden het populairst. Hier zit een speciale verkoelingsgel in die geactiveerd wordt zodra je hond op de koelmat gaat liggen.

Het is belangrijk om op te letten bij het uitkiezen van een koelmat wat voor type je zelf het liefst zou willen. Er is ook nog een type die je even in de vriezer moet leggen waarna deze koel is.

Het grote verschil tussen alle type koelmatten is eigenlijk dat de zelfverkoelende variant het fijnst is voor je hond. Je hond wordt dan niet nat omdat de mat is ondergedompeld in water en daarnaast blijft deze langer koel dan bijvoorbeeld een koelmat die je eventjes in de vriezer moet doen om het te laten afkoelen.

Is de koelmat gebruiksvriendelijk?

Gemak dient de mens. We zijn altijd op zoek naar gemak en bij het uitkiezen van een koelmat kun je hier ook op letten. Doordat er verschillende type koelmatten voor honden zijn, wisselt het ook hoeveel werk je er zelf aan hebt.

Waar eerst koelmatten op waterbasis populair waren, is het voor jezelf minder hand om te gebruiken als je regelmatig het water moet verversen of afkoelen. Verder schiet een koelmat met dun materiaal die niet tegen de nagels en tanden van je hond ook niet op.

Wanneer je de meest gebruiksvriendelijke koelmat wil hebben, dan heb je een koelmat nodig waarbij je geen water, elektriciteit, vriezer of iets anders nodig hebt om de koelmat verkoelend te maken. Dit is dan ook meteen de reden waarom koelmatten met op gel gebaseerde koelelementen veruit het populairst zijn geworden. Deze matten zijn niet alleen gemakkelijk in gebruik, maar ook makkelijk schoon te maken, op te bergen en te verplaatsen.

Gaat de koelmat lang mee?

Duurzaamheid is natuurlijk wel prettig bij een koelmat voor honden. Je hond kan tenslotte van alles uitspoken. De PVC-mat die de gel vasthoudt moet dan ook goed vastgemaakt en gestikt zijn om lekkage en slijtage te voorkomen.

Er is nooit een manier waarop je 100% zeker bent als het hierom gaat. Bij massaproductie kan er weleens iets fout gaan. Het is echter aan te raden om de reviews te bekijken bij de koelmat die je wil kopen, zodat je kunt ontdekken of een koelmat heel snel kapot is gegaan bij iemand of dat het gemakkelijk is beschadigd terwijl de hond amper iets deed.

Kun je de koelmat makkelijk schoonmaken?

Wanneer je een honden koelmat koopt, dan is het ook logisch dat je graag wil weten of de koelmat eenvoudig schoon te houden is. Honden kunnen kwijlen en er kan ook een ongelukje gebeuren en daarom is het belangrijk dat de koelmat eenvoudig schoon te maken is.

De meeste koelmatten kun je schoonmaken met een vochtige doek of water, maar het kan nooit kwaad om vooraf goed te bekijken of dit ook is bij de koelmat die je zelf op het oog hebt.

Tot zover onze tips voor als je een koelmat voor je hond wil kopen.

Veelgestelde vragen over een honden koelmat

Is een koelmat voor honden veilig?

Koelmatten voor honden zijn bijna altijd gevuld met een niet-giftige gel die door druk wordt geactiveerd en verkoeld. Dit is veilig voor je hond. Dit gezegd hebben wil het nog niet wegnemen dat het niet fijn is voor je hond om het gel op te eten. Let dus altijd op dat de koelmat niet kapot is en dat je hond erop gaat kauwen. Als je hond iets van de gel binnenkrijgt, kan het nog wel buikproblemen veroorzaken.

Hoe lang mag een hond op een koelmat liggen?

Er is niet een specifieke tijd hoe lang een hond op een koelmat mag liggen. Wat bij zelfverkoelende koelmatten wel het geval is, is dat het effect na een aantal uur afneemt. Je kunt je hond dan even van de koelmat lokken, waarna de gel binnen no-time weer opgeladen is en klaar is om te verkoelen. Aangezien honden heel bewegelijk zijn zal je eigenlijk zien dat dit vaak uit zichzelf gebeurd.

Kan ik de temperatuur van een koelmat instellen?

Nee, dit is niet mogelijk. De koelmat regelt het helemaal zelf. Zodra de hond op de koelmat gaat liggen, zal de verkoelende gel actief worden en heeft jouw een lekkere koele mat. Over het algemeen worden koelmatten zo’n 5 tot 15 graden koeler dan de luchttemperatuur.

Wat is de beste plek om een honden koelmat te leggen?

Aangezien de koelmat zo’n 5 tot 15 graden koeler wordt dan de luchttemperatuur, kun je de koelmat alsnog het best leggen op een plek waar het niet super warm is. Kies dus niet voor de brandende zon of in de buurt van een verwarming, ook al zal die vermoedelijk niet aanstaan als het buiten warm weer is.

Om te voorkomen dat het te koud wordt voor je hond zal je een koelmat ook nooit moeten gebruiken in koude ruimtes. Dit zal zeer oncomfortabel voor de hond zijn. Met name voor oudere honden.

Het is in ieder geval prima mogelijk om de koelmat in de bench, mand of andere plek te leggen en de koelmat kan ook zowel binnen als buiten gebruikt worden. Ga je op reis? Ook in de auto kun je de koelmat leggen voor je hond.

Kan ik een honden koelmat in de wasmachine doen?

Het korte antwoord is: Nee. Doordat er vaak gebruik wordt gemaakt van een verkoelende gel is het niet mogelijk om de koelmat in de wasmachine te doen. Wel is het mogelijk om met een vochtige doek de koelmat schoon te maken.

Meer tips om je hond koel te houden

Om je nog wat meer te helpen om je hond koel te houden tijdens warme zomerdagen heb ik nog een aantal extra tips.

Zo is het volgende verstandig om met het volgende rekening te houden als je een wandeling wil maken met je hond op een warme dag.

 • Maak alleen langere wandelingen vroeg in de ochtend of laat op de avond. Het is voor jou en de hond al warm genoeg.
 • Probeer zoveel mogelijk in de schaduw te wandelen.
 • Neem een honden waterfles mee voor een water pauze.
 • Vermijd asfalt en hete stoeptegels. Je hebt vast weleens gehoord dat asfalt kan smelten met warme temperaturen. Het is voor jouw hond zeker niet fijn om hier overheen te lopen.

Je wil jouw hond natuurlijk ook binnenshuis en in de tuin koel houden. Let daarom ook op de volgende punten:

 • Zorg dat jouw hond altijd voldoende schaduwplekken en water heeft in de tuin.
 • Haal je hond ook eens naar binnen als je viervoeter al heel lang buiten is. Sommige honden kennen geen grenzen, waardoor je dit zelf moet aangeven.
 • Zorg dat de lucht binnen blijft circuleren. Doe ramen open zodra het buiten koeler is dan binnen. Je airconditioning aanzetten is natuurlijk ook fijn, maar lang niet iedereen heeft dit. Focus je dus op de temperatuur buiten en zorg dat je ramen open zijn als het verkoelend is.
 • Zorg altijd dat je meer dan genoeg schoon water hebt voor je hond. Zet het desnoods op meerdere plekken in huis neer.
 • Je kunt jouw hond ook verkoelen met een speciaal hondenijsje.

Tot zover dit artikel. Ik hoop dat dit artikel je geholpen heeft om de beste koelmat voor honden van 2023 voor jouw situatie te vinden en dat jouw hond de zomer enigszins koel door kan komen.