EHBO bij honden (wonden)

ehbo hondenDe behandeling van verschillende wonden

Bijtwonden
Bijtwonden ontstaan bij vechtende honden. De schade is afhankelijk van de plaats waar gebeten is, de tijd dat de kaken vast hebben gezeten en de afmeting van beide honden. Bijtwonden waarbij bijvoorbeeld lang is vastgehouden kunnen verraderlijke wonden worden, met onderhuidse schade. Het gebit van een hond bevat bacteriën waardoor makkelijk infectie kan optreden.

De wond moet goed schoongemaakt worden, dit kan door de haren rondom de wond weg te halen en de wond goed schoon te maken met bijvoorbeeld een zoutoplossing.
Moet een wond gehecht worden, dan is het verstandig om direct naar de dierenarts te gaan, omdat bijtwonden die ouder zijn dan 6 uur niet meer gehecht kunnen worden.

Schaafwonden
Bij een schaafwond hoef je niet direct naar de dierenarts. Het is belangrijk om de wond wel schoon te maken en schoon te houden. De kans op een bacteriële infectie is niet erg groot.

Snijwonden
Een diepe wond die door de huid heen is moet wellicht gehecht worden, dus u moet er direct mee naar de dierenarts gaan. Het is ook nu weer belangrijk dat de wond wordt schoongemaakt.

Algemeen bij wonden
Bijt-, schaaf- en snijwonden kunnen schoongemaakt worden met een zoutoplossing (1 eetlepel zout per liter water).

Blijft uw hond aan de wond likken, zorg dan dat er wat over de wond heen zit, bij de poot bijvoorbeeld een sok, op het lichaam een T-shirt, zodat de hond niet kan blijven likken. Bij de dierenarts zijn ook “kappen” te koop die met de halsband om de hals wordt bevestigd zodat hij niet aan de wond kan komen.

Brandwonden
Honden kunnen door vuur, hete vloeistof of chemische stoffen brandwonden oplopen. Als de hond bijvoorbeeld met zijn staart door een brandende kaars slaat doof het vuur dan zo snel mogelijk met behulp van een handdoek of deken. Daarna de verbrande plek koelen onder de lauwe kraan. Bij ernstige verbranding moet u minstens 15 minuten koelen met lauw water. Zorg er ook voor dat de hond verder warm blijft. Doe zelf verder niets, maar ga direct naar de dierenarts.

Bloedingen bij de hond

Oor
Een wond aan het oor bloed meestal heel erg (meestal veroorzaakt door een vechtpartij). Het is verstandig om het oor plat op de kop van uw hond te leggen en af te dekken met een gaasje waarna u een theedoek om de kop van de hond bindt zodat het oor op zijn plaats wordt gehouden. Ook kunt u een stuk oude panty over een deel van de kop trekken, het oor blijft dan ook op zijn plaats zitten. Daarna kunt u direct naar de dierenarts.

Voetzolen
Een wond aan de voetzool kan ook hevig bloeden. Bedek de wond met een steriel gaasje en leg zo nodig een drukverband aan. Raadpleeg daarna uw dierenarts.

Slagaderlijke bloedingen
Een slagaderlijke bloeding moet gestelpt worden. Dit kan door stevig te drukken. Gebruik hiervoor een schone handdoek. Blijft het bloeden dan zijn er bepaalde plaatsen bij de hond waar u druk op kunt uitoefenen, deze plaatsen zijn de hals, de oksel, de liezen en de staartbasis. Indien mogelijk kunt u een drukverband aanleggen.

Steekwonden bij de hond

Wespenbeet
Honden kunnen vliegen, dus ook wespen vangen met hun bek. Wespen laten een angel achter. Probeer deze angel niet met de vingers te verwijderen, want dan is het mogelijk dat u het gifblaasje leeg knijpt in de steekwond. Vaak lukt het om de angel te verwijderen door met een stukje textiel over de steekwond te wrijven, vaak blijft het haakje van de angel in de stof hangen. U kunt als de wond op het lichaam is deppen met azijn. Verder kunt u de pijn verlichten door koude lappen op de plek te leggen.

Bij steken in de tong of de keel moet u altijd direct naar de dierenarts gaan.

Sommige honden zijn allergisch voor insectenbeten en krijgen bijvoorbeeld bulten of een zwelling op de steekplek, ook kan braken, diarree of ademnood voorkomen. Ga bij een allergische reactie altijd direct naar de dierenarts.

Muggenbeet of beet van een steekvlieg (daas)
Muggen en muskieten zijn insecten die bloed zuigen, zij brengen via het bloed ziekteverwekkende organismen over.

Een gewone muggenbeet vormt meestal geen probleem voor de hond. Als ze erg veel last van jeuk krijgen kan een koude kompres helpen, ook zijn er medicijnen die de jeuk verminderen.

Maar er zijn ook insecten die ziekten overbrengen:
Hartworm – wordt door muskieten overgebracht;
Leishmaniose – wordt door de beet van een zandvliegje overgebracht.
Voor beide ziektes raadpleeg uw dierenarts.

Kwallenbeet
Bij oostenwind zijn er in Nederland kwallen aanwezig op de stranden van de Noordzee. Zijn er kwallen gesignaleerd laat uw hond dan niet in het water! Zorg dat de hond niet aan de aangespoelde kwallen komt, want in hun netels kan nog gif zitten. Heeft uw hond toch een kwal aangeraakt, spoel dan nooit met water, want dit activeert de giftige netelcellen. Blijf van de plek af, verwijder de eventuele resten van de tentakels met een pincet. Leg daarna een kompres aan met huishoudazijn, daarmee wordt het gif onschadelijk gemaakt.

Teek
Ziet u een teek bij uw hond. Verdoof deze dan niet met alcohol, want dan loopt u het gevaar dat de teek zijn maaginhoud uitbraakt in de wond bij uw hond, waardoor uw hond ziek kan worden.

Bij de dierenarts zijn tegenwoordig handige tekenpennen te koop, waarmee de teek makkelijk te verwijderen is. In Nederland zijn teken soms gevaarlijk. Krijgt de hond binnen enkele dagen een rode schijf om de wond, raadpleeg dan uw dierenarts.

Gaat u naar het buitenland, vraag uw dierenarts welke voorzorgsmaatregelen u kunt nemen, er zijn speciale tekenbanden verkrijgbaar.