Het belang van water voor een hond

Goede voeding is niet het enige wat noodzakelijk is om je hond gezond te houden. Je hond moet ook altijd de mogelijkheid hebben om dagelijks voldoende water te drinken.

Water is net als bij de mens ontzettend belangrijk om gezond te blijven. Het opnemen van water zorgt onder andere dat de blaas en nieren doorspoelen. Zonder water zal je hond niet meer in staat zijn om goed te kunnen functioneren. Je hond zal zelfs uitdrogen.

Zorg dus altijd dat je dagelijks voldoende vers water ter beschikking stelt aan je hond naast het eten dat je hem geeft.

Vergeet niet om de waterbak te vullen wanneer het water op is en let zeker op met warme zonnige dagen of je hond altijd de gelegenheid heeft om voldoende water te drinken.

Heeft een puppy meer water nodig dan een volwassen hond?

Ja, een puppy heeft meer water nodig dan een volwassen hond. Het lichaam van een puppy bestaat voor een groter gedeelte uit water dan een volwassen hond. Een puppy zal dus sneller uitdrogen.

Tevens heeft een puppy een grotere huidoppervlakte in verhouding tot het lichaamsgewicht dat hij heeft ten opzichte van een volwassen hond. Hoe groter de huidoppervlakte, hoe sneller een hond kan uitdrogen.

Hoe honden water drinken

Honden drinken natuurlijk water uit een waterbak. Wat we je echter willen laten zien is hoe honden het water naar binnen brengt met zijn tong. Op normale beelden zal dit niet goed zichtbaar zijn, maar wanneer je slow motion beelden ziet kun je het perfect zien. Het filmpje hieronder heeft dan ook slow motion beelden.

Wat doet water voor honden?

Water draagt en verplaatst belangrijke voedingstoffen in en uit de cellen van het lichaam. Het helpt bij het verteren van voedsel en om voedingsstoffen te absorberen in het lichaam van de hond.

Water zorgt er ook voor dat het lichaam van je hond kan afkoelen (bijv. bij warm weer) en het zorgt ervoor dat een normaal lichaamstemperatuur behouden blijft.

In principe hebben alle belangrijke lichaamsfuncties van een hond water nodig. Zonder voldoende water zal de hond sneller ziek worden en uitdrogen. Organen kunnen bij een aanhoudend te kort aan water beschadigd raken. Indien dit alles te lang duurt zullen organen zoals de nieren, lever, enz. ermee ophouden en kan het de dood tot gevolg hebben.

Zorg voor voldoende water

Om ervoor te zorgen dat je hond altijd voldoende water heeft om hem gezond te houden, moet je dagelijks zorgen dat hij eenvoudig bij schoon en helder water kan komen.

Zorg ervoor dat de waterbak van je hond altijd gevuld is en zet het op een plek waar hij altijd bij kan komen.

Ben je op een dag een keer iets langer van huis dan kan een drinkfontein uitkomst bieden. Een drinkfontein zorgt ervoor dat je hond tijdens jouw afwezigheid altijd fris water kan drinken wanneer hij dit wilt. Een drinkfontein stimuleert een hond om te drinken.

Drinkwell drinkfontein voor honden

De Drinkwell Ceramic Pagoda Pet Fountain is hier een perfect voorbeeld van. Dit is een keramische drinkfontein, 2 liter water.

De bovenste en onderste schalen bieden twee drinkplaatsen met borrelend water.

Drinkfontein honden voor buiten

Voor buiten heb je ook nog een totaal andere drinkfontein voor je hond.

Je hebt namelijk ook een drinkfontein met pedaal. De hond moet dan zelf op het pedaaltje drukken om aan water te komen.

Dit is ideaal voor hete zomerdagen als je lekker in de tuin zit met de hond en hem op een leuke speelse manier aan zijn water wil laten komen.

Hoeveel water drinkt een hond per dag?

Als vuistregel geldt dat een hond ongeveer 50ml per kilo lichaamsgewicht drinkt. Een hond van 10kg moet dus ongeveer 0,5 liter water drinken per dag en een hond van 40kg 2 liter.

Er zijn echter meerdere factoren die invloed hebben op hoeveel je hond zal drinken op een dag. Wanneer je hond veel beweegt op een dag of als het erg warm is, dan zal hij meer water nodig hebben. De reden hiervan is omdat hij meer vocht verliest door overmatig hijgen en speekselvorming.

Voer speelt tevens een rol omdat hier ook kleine hoeveelheden vocht in zit. Wanneer je hond bijvoorbeeld blikvoer eet, dan werkt hij al meteen aardig wat vocht naar binnen. Het kan hierdoor zijn dat je hond minder water drinkt dan een hond die droogvoer eet.

Tekenen van uitdroging bij een hond

Over het algemeen zal een gezonde hond voldoende water drinken om voldoende vocht binnen te krijgen en niet uit te drogen.

Er zijn echter situaties waarin het wel kan voorkomen dat je hond wel kan uitdrogen. Honden die leiden aan ziekten zoals nierziekten, diabetes, kanker en drachtige dieren lopen het risico sneller uit te drogen.

Een trucje om te controleren of je hond aan het uitdrogen is:

Pak een losse huidplooi boven de schouderbladen van de hond, trek het voorzichtig omhoog en laat het los. Je moet nu kijken of de huid weer op dezelfde plek valt. Onder normale omstandigheden zal de huid snel weer op zijn plek vallen.

Is er echte sprake van uitdroging, dan zal de huid langzaam terug gaan naar de plek of zelfs voor een tijdje omhoog blijven staan voordat het weer op zijn plek valt.

Wanneer je denkt dat je hond last heeft van uitdroging, ga dan altijd naar de dierenarts voor advies. Het is ontzettend belangrijk voor de gezondheid van je hond dat hij voldoende vocht heeft.

Verschillende soorten drinkbakken

Voor je hond zijn er verschillende soorten drinkbakken te koop. Er zijn RVS-drinkbakken, aardewerkdrinkbakken, plastic drinkbakken, siliconen meeneemdrinkbakken, voor honden die erg slobberen met drinken zijn er ook antislobberdrinkbakken. Je kunt de drinkbak gewoon op de grond zetten of een hogere drinkbak, maar je kunt ook voor een drinkfontein kiezen die ik eerder in dit artikel al heb laten zien.

Hieronder een kleine selectie van de diverse soorten drinkbakken die er zijn. Let bij het kopen altijd op de of de drinkbak geschikt is voor jouw hond. Koop geen te kleine drinkbak.

Placemat voor onder drinkbak

Een placemat van Siliconen kan perfect onder voer- en drinkbakken gelegd worden. Op deze manier zullen de bakken minder snel verschuiven, je vloer wordt beschermd tegen morsen en het opstaande randje zorgt ervoor dat water niet van de placemat afloopt.