Honden zijn goed voor de gezondheid van mensen

lopen met de hondDat mensen en honden al eeuwenlang samen leven is bekend. Wist je ook dat het hebben van een hond goed voor je gezondheid is? Honden en dus ook puppies kunnen het volgende voor de mens betekenen:

Lagere bloeddruk

Uit een studie van het National Institute of Health (NIH) is gebleken dat honden het stress niveau kunnen verlichten. Één van de belangrijkste oorzaken van stress is een hoge bloeddruk. Hondeneigenaren zijn dus in staat sneller te herstellen van stress dan mensen zonder huisdier.

Beweging

Beweging is goed voor een mens. Over het algemeen bewegen hondeneigenaren meer dan mensen zonder hond. Een hond moet dagelijks meerdere malen per dag uitgelaten worden. Dit is dus niet alleen leuk voor de hond maar ook gezond voor jezelf.

Endorfine

Het besteden van tijd en het verzorgen van een hond kan endorfine produceren. Endorfines zijn hormonen die pijn verlichten en stress bestrijden en het kan ook voor het gevoel van geluk of euforie zorgen.

Sneller herstel

Hartpatiënten met een hond sneller herstellen dan hartpatiënten zonder hond. Uit onderzoek van het NIH is gebleken dat hartpatiënten met een hond langer leven na een hartaanval.

Een hond voorkomt eenzaamheid

Ben je eenzaam? Tegenwoordig worden honden vaak als onderdeel van de familie gezien. Omdat een hond aandacht en verzorging nodig heeft en altijd voor je klaar staat om te luisteren naar je verhalen (ook al verstaat die er niks van) zijn ze erg goed tegen eenzaamheid. 97% van de mensen praten weleens een keer tegen hun huisdier. Dit kan helpen om een depressie af te wenden.

Honden zien symptomen sneller dan mensen

Honden kunnen kanker opsporen, een aanval voorspellen en een lage bloedsuikerspiegel detecteren. Mensen met de ziekte van Parkinson kunnen dankzij een hond een normaal leven leiden. De hond waarschuwt wanneer de voeten van deze mensen “bevriezen” tijdens het lopen. Als de hond een zetje tegen de voet geeft helpt dit om de voet weer normaal te bewegen.