Kosten hond

De aanschaf van een puppy kost natuurlijk al geld, maar dit is slechts een fractie van de kosten die een hond in zijn gehele leven maakt. Er zullen eenmalige kosten zijn en kosten die keer op keer terugkomen.

Enkele voorbeelden van eenmalige kosten zijn de aanschaf van een pup, accessoires en eventueel sterilisatie of castratie. Voorbeelden van terugkerende kosten zijn hondenvoer en inentingen.

Hieronder kun je lezen aan welke kosten je allemaal moet denken voordat je een hond aanschaft. Het is misschien meer dan je denkt en het eerste jaar zal wat duurder zijn omdat je puppy wat vaker naar de dierenarts moet en je accessoires moet kopen.

Eenmalige kosten hond

Aanschafprijs pup: rashonden met stamboom: 700 tot 2000 euro (afhankelijk van ras en fokker).
Kruisingen: 150 tot 500 euro.

Accessoires: Het ligt er aan wat je allemaal precies wilt, maar de gebruikelijke dingen zijn halsband en riem, hondenmand, kussen of bench, voer- en drinkensbak en speeltjes.

Eventueel castratie of sterilisatie: Het is niet perse noodzakelijk om je hond te castreren of steriliseren, maar wanneer je dit wel laat doen kost het ongeveer tussen de 179 – 500 euro voor een teef en tussen de 77 – 330 euro voor een reu. Meer informatie over honden steriliseren.

Terugkerende kosten hond

Hondenvoer: Er zijn ontzettend veel verschillende soorten hondenvoer, het kan dus veel verschillen hoeveel je hiervoor kwijt bent per maand. Het ligt ook aan het uiteindelijke gewicht van je hond. Ga er in ieder geval vanuit dat je ongeveer 30 euro per maand kwijt bent.

Dierenarts: Een hond moet regelmatig ingeënt worden en wanneer je een puppy net hebt aangeschaft zal je iets vaker bij de dierenarts komen dan normaal voor gezondheidscontrole en inentingen.

Hondenbelasting: Het ligt aan de gemeente waarin je woont of je hondenbelasting moet betalen. Sommige gemeentes hebben dit afgeschaft, maar de meeste handhaven deze belasting nog steeds. Afhankelijk van de gemeente waar in je woont, kan het bedrag van 0 tot 300 euro per jaar zijn.

Eventueel trimmen: Afhankelijk van het ras dat je hebt gekozen moet je jouw hond trimmen. Wanneer je dit niet zelf kunt, zou je dit kunnen laten doen in een trimsalon.

Onverwachte extra kosten

Dierenarts: Naast de gebruikelijke dierenarts bezoeken kan het zijn dat je hond tussentijds ook iets mankeert. Zo zou het kunnen zijn dat je hond ernstig ziek wordt of een ongeluk krijgt. Houdt dus altijd geld achter de hand om dit te kunnen bekostigen of denk na over een ziektekostenverzekering voor je hond.