Maagtorsie (maagdraaiing) bij honden

Een maagtorsie is een acute aandoening waarbij abnormale hoeveelheden gas de maag doet uitzetten. Dit kan samengaan met het draaien van de maag. Door gedeeltelijke of gehele kanteling van de maag kan voedsel niet meer in of uit de maag. Indien er niet snel genoeg wordt ingegrepen kan deze aandoening een dodelijke afloop hebben. De oorzaak van maagtorsies is tot nu toe nog onbekend.

Deze aandoening komt vooral bij grote rassen zoals bijvoorbeeld de Deense Dog, Dobermann, Sint-Bernard, Weimaraners voor.

Symptomen
– Braakneigingen zonder er iets uitgebraakt wordt;
– Opgezette buik;
– Benauwd;
– Onrust of suf door pijn;
– Snellere ademhaling;
– Speeksel ziet wit;
– In een verder stadium gaat de hond in een shock.

Maagtorsie voorkomen
Onderstaande dingen zouden kunnen helpen om een maagtorsie te voorkomen. Aangezien de oorzaak van een maagtorsie nog onbekend is, is dit gebaseerd op vermeende risicofactoren waarvan niet kan worden gegarandeerd dat het ontstaan van een maagtorsie voorkomen kan worden.
– Laat je hond voor het eten uit of zorg ervoor dat er minimaal een uur tussen de maaltijd en het uitlaten zit. (dit geldt ook voor spelen, minimaal een uur na het eten);
– Geef de hond twee à drie keer per dag eten in plaats van alles in één keer;
– Zorg dat de hond niet schrokkerig kan eten;
– Laat de hond direct voor of na het eten geen grote hoeveelheden water drinken. (de hond mag natuurlijk wel drinken, voldoende vocht is erg belangrijk);
– Pas op met sneeuw eten of veel (ijs)koud water drinken.

Behandeling
– De dierenarts zal eerst proberen de druk uit de maag te laten verdwijnen. Dit kan doormiddel van een sonde via de bek en de slokdarm in de maag te brengen, maar het kan ook doormiddel van een naald te steken door de buikwand tot in de maag.
– Als dit niet lukt kan de hond geopereerd worden. De hond zal eerst behandeld worden tegen shock alvorens hij geopereerd wordt. Tijdens de operatie wordt de maag teruggedraaid en in de meeste gevallen aan de buikwand vastgezet. Door de maag aan de buikwand vast te zetten verminderd dit de kans op herhaling.