Opvoeding als de pup wat ouder is

witte herderJe hebt een pup aangeschaft en opgevoed en hij is nu (bijna) volwassen, vanaf nu kun je profiteren van wat je de hond allemaal hebt geleerd. Er is echter geen reden om te stoppen met het opvoeden van je hond. Is je hond altijd gehoorzaam of zijn er nog een paar dingen waarop hij eigenlijk nog moet verbeteren?

Verbeteren kan altijd

Je hond leert tijdens zijn puppyfase het snelst omdat hem nog niks verkeerd is aangeleerd. Als er wat mis is gegaan met de opvoeding kun je als de hond volwassen is nog steeds zijn gedrag verbeteren of veranderen, het duurt alleen iets langer als in de puppyfase. Wees duidelijk en consequent zodat de hond weet wat er van hem verwacht wordt. Honden willen alles voor hun baasje doen en zijn niet te beroerd om te leren.

Je bent nooit klaar met de opvoeding

Je hond komt altijd als je hem roept, hij is goed gesocialiseerd en gehoorzaamt alle commando’s die je maar kunt verzinnen. Je weet het zeker, jouw hond is goed opgevoed. Als dit het geval is dan is het heel fijn dat je het beste van je hond naar boven hebt weten te halen. Maar denk niet dat je nu niets meer aan zijn opvoeding hoeft te doen.

Als je bepaalde dingen bijna niet meer met je hond doet, kan het zijn dat de hond het minder goed uitvoert. Voorkom dit en blijf zo nu en dan alles een keer herhalen zodat het vers in het geheugen van je hond blijft. Leer je de hond bijvoorbeeld netjes af te liggen op commando en je geeft daarna het commando nog maar een enkele keer per jaar kan het zijn dat je hond niet meer direct af gaat liggen.

Trainingen en hondensporten

Honden zijn nooit uitgeleerd en vinden van alles fantastisch om te doen. Er zijn veel trainingen en hondensporten voor jou en je hond waar je veel plezier en voldoening uit kan halen. Zoek in de buurt een hondenschool en volg bijvoorbeeld een cursus behendigheid of doggydance samen met de hond.