Pup alleen thuis laten

PuppyHet is altijd handig als je pup of volwassen hond een paar uur alleen thuis kan blijven, zodat je met een gerust hart even weg kunt.

Over het algemeen vinden puppies dit niet leuk, maar voor sommige puppies is het geen enkel probleem. Dit is gelukkig wel aan te leren.

Begin vroeg met oefenen

De pup moet leren dat er niks aan de hand is als je even weg bent. De wereld draait tenslotte gewoon door. Het is verstandig om hier vroeg mee te beginnen.

Begin met kleine stapjes, het heeft geen nut om de pup meteen 3 uur alleen thuis te laten. Ga een aantal minuten een verdieping omhoog of een andere kamer in waar de pup niet kan komen. Beloon de pup als je weer terug komt en hij stil is geweest. De volgende keer kun je een paar minuten langer wegblijven.

Is de pup niet stil gebleven? Beloon hem dan niet en geef hem geen aandacht, doe alsof er niks aan de hand was. Probeer de volgende keer als je dit weer wilt oefenen de pup voor te blijven. Ga niet langer maar juist eventjes korter weg. Beloon de pup als hij het goed heeft gedaan.

Het is belangrijk het tempo van je eigen pup te volgen. Niet iedere pup leert even snel, sommige puppies vinden het nou eenmaal minder erg dat je weggaat als de ander.

Ga de deur uit: Nu is de pup echt alleen thuis

Het is zover, de pup blijft alleen thuis. De eerste paar keren kun je het best niet al te ver weggaan, je kunt bijvoorbeeld eventjes op de koffie bij de buren, zodat je snel terug bent voor de pup. De pup kan tenslotte nog geen uren alleen zijn.

Ga normaal de deur uit zoals je anders ook zou doen. Leg niet de nadruk op dat je weggaat door de pup nog eventjes extra veel aandacht te geven, zelfs als je het perse zou willen. Dit kun je later doen als je zeker weet dat de pup / volwassen hond prima alleen thuis kan zijn.

Begin met een kwartiertje weg en breidt dit weer langzaam verder uit op het tempo van je pup. Beloon de pup altijd bij terugkomst.

Vorig artikel:

Volgend artikel: