Puppy tanden wisselen: Dit is wat je moet weten
Honden worden geboren zonder tanden. Na drie weken verschijnen meestal de eerste melktanden, maar er zijn ook rassen waarbij dit langer duurt.
Op een gegeven moment gaat een puppy tanden wisselen net zoals dit bij kinderen het geval is.
Dit is ook het moment dat je puppy overal in begint te bijten en te happen, vanwege de pijn aan zijn tandjes. In dit artikel behandelen we alles over het wisselen van tanden bij puppy’s en ook wat je kunt doen tegen het bijten en dat soort dingen.
Inhoudsopgave
Wanneer wisselt een puppy tanden?
Pups worden geboren zonder tanden. Rond de 2-3 weken beginnen de eerste melktanden door te komen die op een later moment gewisseld worden voor de volwassen tanden van de hond.
Rond een maand of 3 zal jouw puppy zijn complete melkgebit hebben. Dit zijn 28 melktanden. De pup krijgt 12 voortanden, 4 hoektanden en 12 kleine kiezen.
Vanaf een maand of 3 begint een puppy ook met tanden wisselen. De volwassen tanden duwen de melktandjes weg die daardoor uitvallen. De kans is groot dat je geen of slechts enkele melktandjes kan vinden, dit komt omdat de hond de tanden meestal doorslikt.
Tijdens het wisselen kan het ook heel goed zijn dat je wat bloed in de bek van je puppy ziet. Dit hoeft niks ernstigs te zijn en hoort bij het proces. Je kunt ook bloed op kauwspeeltjes zien.
Na ongeveer 6-7 maanden heeft de hond al zijn permanente tanden en zijn alle melktanden uitgevallen. In totaal krijgt een hond 42 permanente tanden, dit zijn er dus 14 meer een hond heeft als puppy. Dit zijn 12 voortanden, 4 hoektanden, 16 kleine kiezen en 10 grote kiezen.
Wat als een tand er niet uitkomt bij mijn puppy?
In de meeste gevallen gaat het goed en wisselt jouw puppy probleem zijn of haar tanden. Soms kan het echter zijn dat een melktand er niet volledig uitkomt of dat de permanente tand en de melktand naast elkaar komen te staan.
Dit hoeft niet direct een probleem te zijn, maar ga bij twijfel altijd naar de dierenarts. Het kan echter zijn dat je bijvoorbeeld de volwassen hoektanden van jouw puppy naast de melktand ziet staan. De permanente tand kan de melktand er op een later moment alsnog uitduwen, mits de volwassen tand natuurlijk nog niet volledig is doorgekomen. Het kan dan helpen om je hond op een bal te laten kauwen, zodat de hoektanden druk voelen en er op termijn uitvallen. De Chuckit bal is hier goed geschikt voor.
Mocht je twijfelen of alles wel goed gaat met het tanden wisselen bij je puppy, dan raad ik je aan om altijd naar de dierenarts te gaan. De dierenarts heeft hiervoor geleerd en kan jou er het meest over vertellen.
In het ergste geval kan het zijn dat een melktand er niet uit zichzelf uit wil gaan. In dit geval zal de dierenarts de tand eruit moeten halen, zodat het gebit van jouw hond op een goede manier door kan groeien en later geen problemen oplevert.
Kauwspeeltjes voor puppy’s die tanden wisselen
Het wisselen van tanden geeft de meeste honden behoefte om aan van alles te kauwen. Ja, ook je handen of andere dingen waar liever niet op gekauwd mag worden kunnen slachtoffer zijn van je puppy.
Het is daarom belangrijk om ervoor te zorgen dat je kauwspeeltjes voor je puppy hebt waar op gekauwd kan worden. Dit kun je jouw pup dan geven wanneer je ziet dat jouw pup behoefte heeft om ergens op te kauwen of bijten. Zo is de Kong Puppy super populair.
Hieronder heb ik een overzicht voor je gemaakt met meerdere goede kauwspeeltjes voor puppy’s.
Wat kan ik aan het bijtgedrag van mijn pup doen?
Wanneer je puppy op je handen of een ander lichaamsdeel bijt, dan kun je kijken of je hond schrikt wanneer je heel hard au roept en je hand wegtrekt. Ook kun je op dat moment het best weglopen bij je pup en hem negeren, zodat de pup doorheeft dat dit niet de bedoeling is.
Een andere methode is om direct een kauwspeeltje te geven aan je pup, zodat de pup hier op bijt in plaats van in je handen. Er is verder geen beste manier om dit soort dingen af te leren. De ene methode kan werken voor de ene hond, maar voor een andere hond werkt het juist totaal niet.
Waar iedereen het natuurlijk wel over eens is, is dat je bijtgedrag nooit moeit belonen. Ook niet onbewust. Geef je hond dus niet iets lekkers om ervoor te zorgen dat er niet meer in je handen wordt gebeten. Je beloond dan juist het bijtgedrag, waardoor je hond dit de volgende keer ook weer kan doen voor iets lekkers.
Stopt mijn puppy ooit met bijten?
Puppy’s bijten op mensen, meubels en andere objecten die in zijn bereik zijn. Ondanks dat het niet leuk is, is dit wel normaal gedrag voor een puppy. De bek van je pup is het belangrijkste middel om dingen aan te raken en te verkennen, want hij heeft geen handen zoals wij.
Los van dit gegeven bijten puppy’s vaak ook wanneer de tanden worden gewisseld. De pup namelijk last van zijn tanden en kauwen kan de pijn iets verlichten.
Je zal dan ook zien zodra een puppy klaar is met tanden wisselen, dat het bijtgedrag ook al begint af te nemen. De tanden zijn in ieder geval een stuk minder scherp dan de puppy tanden. Het kan echter tot wel 18 maanden duren (vaak eerder) dat het erge bijtgedrag voorbij is, maar het kan altijd tot op een bepaalde hoogte blijven. Probeer te onthouden dat kauwen, likken en zijn bek gebruiken normaal hondengedrag is om dingen te ontdekken of te verplaatsen.
Wanneer het bijtgedrag van je hond heel erg extreem of zelfs agressief is, dan kun je het beste met een hondengedragdeskundige of de dierenarts gaan praten om te kijken hoe je dit kunt veranderen.
Moet ik de tanden van mijn pup poetsen?
Om de tanden van je hond gezond te houden kun je tanden poetsen. Het beste kun je dit direct aanleren als je hond nog een puppy is. Je hond raakt er dan aan gewend dat er ook iets anders in zijn bek kan komen los van eten en speelgoed.
Je kunt je pup dit aanleren door voorzichtig de tanden te schrobben met een vingerborstel of gaasje. Vervolgen kun je op een later moment als de pup gewend is overstappen op een tandenborstel en tandpasta dat speciaal gemaakt is voor honden.
Waarom tandpasta voor honden? Tandpasta voor mensen kan maagklachten veroorzaken als je pup dit doorslikt en dat willen we natuurlijk niet hebben. Voor meer informatie over tanden poetsen kun je het ook het artikel “Tandenpoetsen bij je hond” bekijken.
Veelgestelde vragen over puppy tanden wisselen
Hopelijk heb je in dit artikel al veel kunnen leren over het tanden wisselen bij puppy’s. Ik kan mij echter goed voorstellen dat je wellicht nog met een aantal vragen zit. Hieronder volgen daarom nog een aantal antwoorden op veelgestelde vragen.
Je kunt aan verschillende dingen merken dat je puppy tanden aan het wisselen is. Zo kan je pup meer bijten of kauwen op dingen. Wat je ook vaak ziet is dat een hond meer speeksel creëert en daardoor meer kwijlt. Verder kan er bloed in de bek van je hond zitten en de adem van je pup een beetje stinken. Kortom er zijn genoeg dingen die erop kunnen duiden.
Het komt weleens voor dat je puppy meer speeksel heeft of last heeft van onregelmatiger ontlasting (diarree). Dit is echter zeker niet in alle gevallen zo.
Een puppy wisselt vaak als eerst de voortanden en de snijtanden. De kiezen volgen daarna.
Een puppy start met wisselen rond de 3-4 maanden, waarna de eerste volwassen tanden doorkomen. Het permanente gebit van een hond is vaak klaar rond de 7 maanden. Dan heeft de pup al zijn 42 volwassen tanden.