Puppy wassen: Een stap voor stap handleiding
Een puppy wassen is niet direct het eerste waar je aan denkt bij het woord puppy. Een puppy is echter erg nieuwsgierig, speels en wordt maar al te graag vies in een modderpoel of iets anders waar je de pup liever in hebt staan. Alles moet tenslotte nog ontdekt worden.
Bij thuiskomst wil je jouw huis natuurlijk ook nog wel enigszins schoonhouden, dus een simpele oplossing die je dan hebt is om je puppy te wassen.
in dit artikel vertel ik je meer over het in wassen van je puppy, zodat je een schone puppy in huis hebt waar je lekker mee kunt knuffelen.
Inhoudsopgave
Vanaf wanneer een puppy wassen?
In het nest kan een puppy altijd rekenen op zijn of haar moeder. De moederhond zorgt er kort na de geboorte voor dat alle puppy’s netjes schoon zijn door de pups schoon te likken.
Wanneer jouw pup bij jou thuiskomt zal je viervoeter ongeveer 8 weken oud zijn. Eigenlijk kun je vanaf dan ook al meteen je puppy wassen. Bij een jonge kleine pup zal een bad wellicht nog niet direct nodig zijn, want misschien kun je alles met een natte handdoek netjes schoon krijgen. Is je puppy echter zo vies dat dit niet meer mogelijk is, dan kun je jouw puppy buiten wassen of in bad doen.
Wat heb je nodig als je een puppy gaat wassen?
Wanneer je jouw puppy wil wassen, dan is het wel zo prettig om te weten wat je allemaal precies nodig hebt. Nu hangen de benodigdheden wel een beetje van jezelf af, dus er is niks ‘verplicht’ om te hebben, maar het kan wel handig zijn.
Hoe ik dit bedoel? De een zal vinden dat een hond prima zelf kan opdrogen, terwijl een ander liever ook nog een föhn erbij pakt om de pup droog te krijgen. Hoe dan ook kun je volgende dingen nodig hebben tijdens een wasbeurt voor je vuile pup:
- Een plek om je pup te wassen: Het kan een bad of douchecabine zijn, maar ook de gootsteen kan voor puppy’s gebruikt worden. Zolang je warm water hebt en de vloer niet glad wordt zal je goed zitten. Een antislipmat is voor de grip van je hond ook geen gek idee.
- Handdoek: Om je hond af te drogen.
- Hondenshampoo voor puppy’s: Voor de reiniging van de huid en vacht van je pup
- Föhn: Om je hond direct volledig droog te maken als je dit prettig vindt. De pup moet hier wel aan leren wennen.
- Borstel: Dit kun je eventueel gebruiken om modder los te kammen voordat de pup in bad gaat. Na het drogen is het ook een prima moment om je pup nog even te borstelen.
- Voldoende beloningssnacks: Een pup moet nog leren dat wassen niet erg is. Maak het leuk en beloon je pup voldoende.
- Iemand die je helpt: Het kan soms een hels karwei zijn om je pup te wassen. Met 4 handen kun je meer. De een kan de pup wassen en de ander kan de wasbeurt zo leuk mogelijk maken voor de pup, zodat het later steeds makkelijker gaat.
Heb ik echt puppy shampoo nodig?
Ja, wanneer je voor jouw puppy shampoo wil gebruiken, dan zal je speciale hondenshampoo moeten hebben. De reden is vrij simpel. Shampoo voor mensen heeft een compleet andere zuurgraad (pH-waarde) die niet goed is voor de huid van je hond. Een hond heeft een lagere zuurgraad nodig en daarnaast mogen er geen schadelijke of irriterende ingrediënten in zitten.
Wellicht denk je dat jouw puppy wassen met zwitsal (babyshampoo) dan wel kan. De zuurgraad ligt bij babyshampoo inderdaad lager, maar het is nog altijd voor een mensenhuid gemaakt en niet voor een hondenhuid. Twee totaal verschillende type huid. Wij raden daarom enkel speciale shampoo voor honden aan.
Mocht je op zoek zijn naar hondenshampoo voor puppy’s en niet weten welke je kunt gebruiken. Hieronder heb ik een mooi overzicht voor je gemaakt:
Puppy wassen tips: Stap voor stap handleiding
Nu we weten welke benodigdheden nodig zijn voor het wassen van een pup, zal ik je stap voor stap uitleggen hoe je jouw puppy wassen het beste kunt aanleren. Het is tenslotte fijn als het prettig is voor jullie allebei.
Voordat we ook maar starten, kan ik je aanraden om iemand erbij te halen om met zijn tweeën je puppy te wassen. Een extra paar handen kan ontzettend handig en fijn zijn, want we willen dat de pup het zo leuk mogelijk vindt of het in ieder geval tolereert.
Stap 1: Pak alle benodigde spullen
Afhankelijk van wat je zelf wil kunnen dit spullen als puppy shampoo, kam of borstel, een handdoek, eventueel een föhn en wat lekkers.
Stap 2: Kies de beste waslocatie
Bedenk waar je jouw puppy het best kan wassen. Wanneer je pup nog erg klein is zou je het zelfs in de gootsteen doen van je keuken. Is je pup toch al wel wat groter, dan kun je ervoor kiezen om jouw hond in bad of een douchecabine te wassen. Is het lekker weer en niet te koud voor je pup buiten, dan zou je het ook buiten kunnen doen.
Stap 3: Borstel je puppy
Je puppy zal nog geen last hebben van klitten, maar borstelen moet je ook trainen dus wat dat betreft is dit meteen een goed moment om het borstelen te trainen. Voordat je een hond in bad doet is het namelijk aan te raden om je hond klitvrij te maken met een borstel of kam. Door dit van jongs af aan al te doen weet je puppy precies wat er verwacht wordt en hoort dit bij het wassen. Borstel op latere leeftijd klitten er netjes uit, want anders kan het alleen maar lastiger worden na een wasbeurt. Door te borstelen haal je ook al direct het eerste vuil van je puppy af.
Stap 4: Maak het water klaar
Je kunt nu het water klaarmaken voor je hond. Een goede vraag die je jezelf misschien stelt is: Op welke temperatuur kan ik mijn puppy wassen?
De temperatuur van het water mag lauwwarm zijn, ook wel handwarm genoemd. Wanneer we hier graden aan moeten geven zou je het tussen de 25-28 graden kunnen doen. We willen tenslotte niet dat de pup het koud krijgt en we willen ook zeker niet dat het te warm is voor je opgroeiende viervoeter. Voel zelf altijd ook even met je hand of niet te warm is voor je pup.
Wanneer je de juiste temperatuur hebt ingesteld kun je de badkuip tot de knieën van je pup vullen met lauwwarm water of zet de douche aan met lauwwarm water.
Stap 5: Start rustig aan
Veel puppy’s vinden bewegend water spannend. Zet de straal van je douchekop daarom zeker in eerste instantie niet te hard. Je kunt de vacht van je pup van achter naar voren natmaken. Eventueel met iemand voor de neus van je hond juichend en met lekkernijen. Als laatst kun je ook de kop van je pup nat maken. Let er echter wel op dat er geen water in de ogen en oren van je hond komt.
Stap 6: Puppy wassen met hondenshampoo
Wanneer de vacht van je pup nat is, kun je een klodder shampoo uit de speciale puppy shampoo fles halen en deze laten schuimen in de vacht van je hond door dit zacht in te wrijven. Let ook hier wederom op om ervoor te zorgen dat er geen shampoo in de ogen of oren van je hond komt.
Tip: Het is verstandig om altijd de instructies op de fles te lezen. Soms wordt er geadviseerd om de shampoo een aantal minuten in te laten trekken, hoewel dit dus ook niet altijd het geval hoeft te zijn.
Stap 7: Spoel de shampoo van je pup af
Je kunt nu de shampoo weer uit de vacht van je hond spoelen. Je kunt dit van voor naar achter doen. Het is verder belangrijk om ervoor te zorgen dat alle shampoo weg is. Op deze manier voorkom je dat jouw pup last krijgt van irritaties. Wanneer je pup een dikke vacht heeft kan het zijn dat je het spoelproces een aantal keer zal moeten herhalen.
Vergeet ook zeker niet om je hond tussendoor regelmatig te belonen, zodat je trouwe viervoeter het niet erg vindt om een wasbeurt te krijgen.
Tip: Twijfel je of de shampoo goed is afgespoeld? Je kunt hier eenvoudig achter komen door het water te controleren. Wanneer je jouw pup afspoelt, is het water dan nog een beetje troebel of zie je enkel helder water? Bij troebel water moet je nog even doorgaan en bij helder water kun je stoppen.
Stap 8: Droog je pup af
Nu je pup gewassen is kun je jouw hond uit bad halen of andere plek waar je jouw hond gewassen hebt. Een vrij normale reactie van een hond is om zichzelf uit te gaan schudden. Dit is een makkelijke manier om direct water water te lozen uit zijn vacht. Verder kun je jouw pup ook afdrogen met behulp van een handdoek.
Heeft je hond het snel koud, dan kun je ook een föhn gebruiken. Je pup zal hier echter ook weer aan moeten wennen. Zet daarom de föhn op de laagste stand qua blazen, maar zorg wel dat de warme stand aanstaat (niet te warm), zodat het het minst eng is en probeer je hond uitbundig te belonen. Je zal snel genoeg merken of je hond fan van een föhn is of dat het niks voor je hond is. Een andere oplossing is eventueel ook een fijne hondenbadjas.
Stap 9: Ruim alles op
Dit is zeker niet de leukste stap, maar het hoort allemaal bij een wasbeurt. Ruim alles weer netjes op. Je pup zal het ongetwijfeld vies hebben gemaakt, maar hij zal je niet helpen bij het opruimen en schoonmaken.
Stap 10: Was je puppy met enige regelmaat
Wellicht stel je na de eerste wasbeurt jezelf de vraag “hoe vaak moet ik mijn puppy wassen?”. Het antwoord hierop is dat je jouw puppy maandelijks kunt wassen. De huid en vacht van je pup zal na verloop van tijd namelijk altijd weer vuil zijn geworden doordat je buiten loopt met je pup.
Daarnaast het je er ook gewoon profijt van om je pup wassen vroeg aan te leren, want de rest van zijn of haar leven kun je hier gebruik van maken. Een puppy train je ook niet één keer. Je moet dingen altijd herhalen, dus dit geldt ook voor het wassen van je pup. Hoe bekender je pup ermee is, hoe gemakkelijker het de volgende keer zal gaan.