Schilfermijt (Cheyletiella)

Schilfermijt komt vaak voor bij honden, maar vooral bij puppies. De Cheyletiella mijt voedt zich met huidschilfers van honden.

Symptomen

Niet alle honden ondervinden symptomen van de schilfermijt. Sommige honden zijn wel dragers maar worden er zelf niet ziek van, deze honden kunnen op deze manier wel andere dieren infecteren.

Over het algemeen zijn de symptomen jeuk en overmatige huidschilfering (roos). De vacht wordt dof met losse haren. Op de rug zijn de symptomen het best te zien.

De jeuk kan bij sommige honden zo erg zijn dat hun eigen huid beschadigd wordt door al het krabben en bijten.

Behandeling

Schilfermijt is erg goed te behandelen. De behandeling is met een shampoo of een ander product tegen huidparasieten. Let wel op! Niet alleen de hond die last heeft van schilfermijt moet behandeld worden, alle andere dieren in huis moeten ook behandeld worden. Het is zeer onwaarschijnlijk dat de andere dieren in huis niet besmet zijn.

Kan een mens ook besmet worden door een schilfermijt?

Schilfermijt is erg besmettelijk, ook voor een mens. Er bestaat een kans als een huisdier last heeft van schilfermijt dat een mens ook besmet is. De symptomen zijn rode plekjes op de armen en romp. De jeuk valt meestal mee. Als de huisdieren behandeld worden gaan over het algemeen de huidklachten bij de mens ook weg. Is die niet het geval, dan is het verstandig om een bezoekje aan de huisarts te brengen.