Soorten halsbanden om mee te wandelen/trainen

nylon halsband

Een gewone leren halsband met leren lijn van ongeveer 1 meter is het materiaal wat het meest gebruikt wordt. De leren lijn ligt prettig in je handen en kan jou en de hond geen schade toebrengen.

Hieronder volgt een opsomming van soorten halsbanden die er zijn en hun werking.

Halsband

De halsband zoals iedereen hem kent. Meestal van leer en soms van nylon (zie foto). Dit is de basishalsband waar de meeste mensen mee beginnen en ook de rest van hun leven mee blijven werken mits de hond wordt geleerd dat hij met trekken niks bereikt. Op zoek naar een halsband? Bekijk dan een overzicht met de beste puppy halsbanden.

Halfcheck (halfslip)

De halfcheck is een half leren of nylon band met daartussen een metalen ketting, wat corrigerend werkt. Zodra de hond dreigt te gaan trekken, geef je een rukje aan de riem, waardoor de ketting strak trekt.

Slipketting

De slipketting is geheel van metaal die mits je hem goed omdoet alleen op het moment van correctie dichtslibt en daarna weer los valt. Indien je de slipketting verkeerd gebruikt wurgt de ketting de hond omdat de ketting na de correctie niet meer los valt. Gebruik je de slipketting dan kan de hond steeds maar aan één kant lopen.

Herderketting

De herderketting is ongeveer hetzelfde als de slipketting alleen dan met grovere schakels. Het corrigerende effect is echter minder.

Jachtlijn

De jachtlijn is een touw of nylon riem met als geheel een slippende halsband eraan vast. Deze lijnen worden veel voor jachtraining gebruikt, zodat de hond als de riem af is nergens aan kan blijven haken.

Prikband

De prikband is een metalen band maar dan met scherpe pinnen aan de binnenzijde. Je kunt een hond hier niet mee corrigeren, dat doet hij zelf door te trekken. De prikband kan letsel geven aan de nek van de hond. Deze halsband zie je nog weleens gebruikt worden in Nederland bij de hondensport IPO (pakwerk).

Gentle Leader / halti

de Gentle Leader is een hoofdhalster voor de hond. Als de hond trekt vernauwd de snuitband langzaam waardoor er een neerwaartse druk op de neus van de hond komt. Hij drukt bij het trekken als het ware zijn neus zelf naar beneden, waardoor hij niet meer vooruit kan lopen.

Anti trektuig

het anti trektuig is van nylon en zit om de romp van de hond. Als de hond trekt trekken de touwen onder de poten zich aan, waardoor de hond geen kracht meer kan zetten met de voorhand.

Hondenharnas /tuig

Het hondenharnas zit zowel rond de hals als rond de borstkas. Met dit harnas wordt de druk van de hals gehaald. Het is niet ideaal om het trekken af te leren omdat de hond hier zijn maximale kracht kan gebruiken.