Tekentijd
Teken zijn 8-potige spinachtige parasieten, bruinzwart van kleur. Ze kunnen heel klein zijn van 1 mm. tot 1 cm. (als ze zich hebben volgezogen en verzadigd zijn).
Wanneer zijn er teken
Vroeger kwam je teken het in het voorjaar en najaar tegen, maar tegenwoordig komen er veel meer teken voor en moet je er in de periode van maart tot en met november op letten.
Waar vind je teken
Teken zitten in bossen, struiken en hoog gras en wachten op een passerend slachtoffer. Wanneer de hond voorbij loopt laat de teek zich vallen en nestelt zich in de huid om bloed te zuigen.
Haal de teek binnen 24 uur van je hond
Je kunt de teek overal op het lichaam van je hond tegenkomen, maar de voorkeursplekken waar teken zich het liefste nestelen zijn de nek, oren, kop en poten. Ze bijten zich vast in de huid van de hond en zuigen zich vol met bloed. Na zo’n vijf dagen zijn ze verzadigd en laten ze weer los en vallen op de grond.
Teken kunnen infecties en ontstekingen veroorzaken op de plaats van de beet. Maar erger is dat ze ook verschillende ziekten kunnen overbrengen. Het is dan ook belangrijk om na een wandeling de vacht van de hond te controleren op teken. Vindt u teken, dan kunt u ze het beste direct verwijderen, om de kans op besmetting met eventuele ziektes te verkleinen. Als de teek namelijk verwijderd wordt binnen 24 uur nadat hij zich vast heeft gebeten is er nog geen verbinding tussen de gastheer en de maag van de teek geweest en zijn er nog geen ziek makende bacteriën en/of andere ziekteverwekkers overgebracht.
Eenvoudig te verwijderen
Gebruik voor het verwijderen van de teek uitsluitend een tekentang en ga niet zitten draaien met je vingers, een pincet of een watje met alcohol. Als u dat wel doet vergroot u de kans op besmetting en bestaat er een kans dat het kopje van de teek achterblijft en gaat ontsteken.
Een teek is eenvoudig te verwijderen met een tekentang:
1. Zet de tang over de hele teek heen (loodrecht en strak tegen de huid van de hond aan).
2. Draai de tang vervolgens vloeiend en in één richting rond.
3. Trek licht aan de tang.
De meeste teken zullen zo redelijk gemakkelijk loslaten.
Gooi de teek nooit in de prullenbak, druk de teek eerst dood na het verwijderen. Zo voorkomt u dat de teek weer precies hetzelfde kan doen.
Teken en de ziektes die zij veroorzaken
Lyme disease
De ziekte van Lyme wordt overgebracht door de Ixodes ricinus.
Dermacentor-teek
De dermacentor-teek komt sinds 2004 op diverse plaatsen in Nederland voor. Deze soort kan de ziekte van Babesia overbrengen.
Autuchtone Ehrlichiose en Autochtone Babsiose
De Rhipicephalus sanguineus kan twee gevaarlijke ziektes voor honden overbrengen. Babesiose en Ehrlichiose.
Voorzorgsmaatregelen
Natuurlijk is niet iedere teek besmet. Toch is het goed om hiermee rekening te houden en een andere route te kiezen als je merkt dat je hond na een wandeling vol met teken zit.
Voor de afweer van teken kunt u bepaalde middelen gebruiken.
Druppels (Spot on) | Tabletten
Bij langharige honden zijn druppels of tabletten een effectief middel. De merken die een spot on middel bieden zijn Advantage, Frontline, Pulvex, Stronghold, Promeris en Prac-tic.
Tekenband
Het is natuurlijk het beste om teken te voorkomen. De anti-tekenband vormt gedurende het hele seizoen een veilige en effectieve bescherming tegen o.a. teken bij uw hond.