Vragen die je aan de fokker kunt stellen

Wat kun je bereiken met de volgende vragen? Deze vragen geven een inzicht waarom en waarvoor een fokker het door jou gekozen hondenras fokt. Het toont ook de betrokkenheid van de fokker bij het ras en je weet wat je kunt verwachten als er onverhoopt problemen voorkomen.

Waarom fok je dit hondenras?

Elke fokker heeft een reden om een bepaald ras te fokken. Hierop kunnen de antwoorden altijd verschillend zijn, maar fokkers die hun huis willen verbouwen of het leuk vinden voor de kinderen kun je niet serieus nemen.

Ben je aangesloten bij een rasvereniging?

Voor ieder erkend hondenras is een rasvereniging. De officiële rasverenigingen zijn aangesloten bij de Raad van Beheer. Deze rasverenigingen voldoen aan de eisen die de Raad van Beheer stelt en zijn verantwoordelijk bezig. Als de fokker aangesloten is bij een rasvereniging kun je er (meestal) vanuit gaan dat er verantwoordelijk gefokt wordt.

Met hoeveel honden fok je en hoeveel nesten per jaar?

Met deze vraag kun je erachter komen of de fokker een broodfokker is. Heeft de fokker een kamer vol met honden of fokt de fokker meer dan 2-3 meer nesten per jaar? Dan is de kans groot dat je met een broodfokker te maken hebt.

Op welke leeftijd van de hond begin je met fokken?

Over het algemeen mogen teven voor 22 maanden niet fokken, de teef is dan simpelweg nog te jong.

Mag ik de moederhond zien?

Bij puppies van 1 tot en met 8 weken mag je verwachten dat de moederhond altijd aanwezig is. Is de moederhond niet aanwezig, dan klopt er vaak iets niet. Een goede fokker zal vol trots de pups samen met de moederhond laten zien.

De vaderhond is bijna nooit aanwezig. Fokkers gebruiken vaak een reu die ver weg woont en gaan daarheen om de teef te laten dekken. Als de vaderhond wel bij de fokker rondloopt, dan kun je het beste vragen of het wel een bewuste keuze was om de teef te laten dekken door de vaderhond, en waarom dat dan was.

Wat zijn de meest voorkomende gezondheidsproblemen bij dit ras?

Elk hondenras kent zijn erfelijke ziektes. Een fokker die beweert dat het ras of zijn fok altijd gezond is, liegt dat die barst. Het is onmogelijk om te weten of een pup later iets zal mankeren. Wat fokkers wel kunnen doen is proberen te achterhalen wat de achtergrond van beide ouders is, waardoor de fokker enkele risico’s probeert te minimaliseren.

Enkele voorbeelden van erfelijke ziektes zijn: Heupdysplasie(HD), oogziekten, epilepsie, huidproblemen en patella luxatie.

Mag ik de stamboom zien van beide ouders?

Wanneer je voor een rashond gaat kan de fokker de stamboom van de vader- en moederhond kunnen laten zien. Kijk bij de voorouders of er niet veelvuldig dezelfde reu of teef voorkomt. Is dit wel het geval wees kritisch en vraag de fokker naar de motivatie waarom er een bepaalde reu of teef vaak is gebruikt. Wees ervan bewust dat dit niet bijdraagt aan de gezondheid van het ras en het kan ook gevolgen hebben voor de gezondheid van de puppies.

Mag ik de testresultaten van beide ouders zien?

Nu je weet wat de veel voorkomende erfelijke ziektes bij het ras dat je gekozen hebt zijn, kun je de fokker vragen naar de testresultaten (bijvoorbeeld van Heupdysplasie(HD)). Iedere rasvereniging Heeft bepaalde eisen waaraan de fokker moet voldoen, zo ook testresultaten van erfelijke ziektes.

Stel je een koopcontract op?

Koopcontracten zijn een zaak tussen fokker en puppykoper. Rasverenigingen gebruiken vaak een eigen koopcontract voor aangesloten fokkers. Informeer daarnaar bij de rasvereniging.

Een koopcontract is niets meer dan een papier waarin informatie en afspraken over de aankoop van een hond schriftelijk worden vastgelegd. Als het goed is heb je het daarna nooit meer nodig, maar als het misgaat met jouw puppy kun je er wel op terugvallen. Een koopcontract garandeert niet dat de hond gezond is (dit kan nooit gegarandeerd worden), maar geeft zowel de fokker als de koper meer houvast bij problemen.

Op welke leeftijd kan de pup worden opgehaald en heeft de pup dan al zijn eerste entingen gehad?

Je kunt jouw puppy meestal tussen de 7 en 9 weken ophalen. Is dit niet het geval denk dan goed na! Een puppy heeft tot minimaal 7 weken de juiste verzorging en een moederhond nodig. De puppies dienen bij 6 weken hun eerste enting te krijgen.

Dit waren slechtst 10 vragen die je zou kunnen stellen aan de fokker en er zijn er nog honderden meer. Bedenk altijd goed wat je wilt weten van de fokker, zodat je de juiste vragen kunt stellen.

Vorig artikel:

Volgend artikel: