Waar mag mijn hond loslopen?

Bewegen met de hondJe hond los laten lopen op de openbare weg kan een boete opleveren! Dit staat in de wet (artikel 2.4417) en heeft een goede reden, veiligheid voor mens en dier. Stel je eens voor dat je hond voor een fietser springt. De fietser valt en je hond komt er misschien ook niet ongedeerd vanaf. Hondeneigenaren of houders van honden mogen hun hond uitsluitend aangelijnd laten lopen op de openbare weg of op openbare grond.

Argumenten als “Mijn pup moet leren loslopen” zijn meestal smoesjes waarbij men het risico dat het dier onder een auto kan komen voor lief neemt. Ja, je pup leren loslopen hoort bij het opvoeden, maar leer je pup niet op de openbare weg los te lopen. Doe dit in het park of een ander veilig gebied waar de pup los mag lopen.

Waar kan ik in mijn gemeente loslopen met mijn hond?

In Nederland zijn in iedere gemeente losloopgebieden voor honden. Op de hondenkaart van iedere gemeente staan de plekken weergegeven waar de hond los mag lopen. Wil je de hondenkaart van de gemeente waar je woont bekijken, ga dan naar de website van de gemeente. Op de website is meestal vrij eenvoudig de hondenkaart te vinden.

Bossen en natuurgebieden

Helaas is loslopen in veel bossen en natuurgebieden verboden omdat honden achter het wild aangaan die in het bos rondlopen of wildsporen gaan volgen. Controleer dus altijd voordat je naar een bos of natuurgebied gaat of je hond daar wel mag loslopen om ongelukken te voorkomen.

Over het algemeen geldt artikel 2.4417 van de Algemene Plaatselijke Verordening. Hierin staat dat eigenaren of houders van honden hun dieren uitsluitend aangelijnd mogen laten lopen op de openbare weg of op openbare grond. Op de hondenkaart staan die plekken weergegeven waar afgeweken wordt van dit artikel.