Waarom blaffen honden?

Alarm / Waarschuwing

Dit is een blaf die sommige eigenaars stimuleren. Ze willen dat hun hond blaft om hen te waarschuwen voor de aanwezigheid van gevaar of een verdachte vreemdeling.

Een waarschuwende blaf zal sneller achter elkaar komen als de indringer dichterbij komt. We moeten in staat zijn om de waarschuwende blaf te onderscheiden van een blaf als gevolg van angst.

Blaf om aandacht

De blaf om aandacht zal het vaakst worden gebruikt door puppies om uw aandacht te krijgen. Ze kunnen zeer vervelend en moeilijk te negeren zijn, maar we moeten hen negeren.

Spelen / Enthousiasme

De blaf tijdens het spelen of door enthousiasme van de hond zijn vaak kort en scherp. Deze blaf komt vaak voor als de hond te enthousiast wordt tijdens het spelen.

Zelfidentificatie

Deze blaf kun je horen wanneer je hond lijkt te antwoorden op een blaf van een andere hond in de buurt. Het is zijn manier om te zeggen:”Ik ben hier.”

Blaf uit Verveling

Honden die blaffen uit verveling hebben een uitlaatklep nodig voor hun energie en een meer stimulerende omgeving.

Alleen zijn / Verlatingsangst

Dit is een blaf die zich voor kan doen als je hond verlatingsangst heeft. Het blaffen kan zelfversterkend worden naarmate hij meer gestimuleerd en angstig wordt. Verlangend blaffen heeft een hoger toonhoogte als de hond zich meer overstuur maakt. Dit soort blaffen kan vooral vervelend zijn voor de buren.

Blaf uit Schrik

Blaffen uit schrik gebeurt in reactie op een onbekend of een plotseling geluid of beweging.