Wandelen met de hond

Niks is leuker dan er met je hond samen op uit trekken en lekker te wandelen met de hond. Het kan op veel manieren, je kunt dicht bij huis blijven of wat verder gaan.

Om verder weg te komen zal je vaak gebruik maken van een auto, fiets, tram, bus of trein. Hiervoor heb je ook hulpmiddelen om jouw pup of volwassen hond te vervoeren.

Eenmaal op de plek waar je wilt wezen kun je starten met een heerlijke wandeling. In dit artikel gaan we het hebben over wat je zoal nodig kunt hebben als je gaat wandelen met de hond.

Hoe lang mag ik wandelen met een pup?

Een vraag die veel voorbij komt bij mensen met een pup is “Hoe lang mag ik wandelen met een pup?”.

Als pup zijnde ontwikkelt de hond nog spieren. Wanneer de pup nog klein is kun je daarom natuurlijk nog geen hele grote wandelingen maken. Je moet dit langzaam opbouwen.

Er is helaas niet direct een pasklaar antwoord op de vraag hoe lang mag ik wandelen met mijn pup. Niet iedere pup is hetzelfde, de ene wordt groter dan de ander. Verder is het ook afhankelijk van de leeftijd en het type pup, want de ene pup is bijvoorbeeld weer energieker dan een andere pup. Dit bepaalt allemaal hoe lang je met de pup kunt lopen. Toch zal ik mijn best doen om je een beetje een richtlijn te geven.

Vaak wordt er gezegd dat de duur van een wandeling voor de pup 10 minuten per maand van zijn leeftijd mag zijn. Dat houdt in dat een pup van 4 maanden een wandeling van 40 minuten mag lopen, maximaal 4 wandelingen per dag.

Daarbij moet je natuurlijk altijd wel goed in de gaten houden of de pup niet te moe wordt. Je kunt dit bij je pup zien als hij naast je erg loopt te hijgen, minder alert reageert op jou of als hij de hele tijd achter je blijft lopen. Als je even stil gaat staan en de pup gaat gelijk liggen, dan zal je hond ook moe zijn. De wandeling is dan te lang voor de pup.

Naarmate je pup ouder wordt kun je steeds meer met de hond gaan doen en langer gaan wandelen. Blijf echter wel altijd op je pup letten of de pup niet te moe wordt.

Puppy spelen met andere honden

Tijdens je wandeling kun je ook andere honden tegen komen. Als je jouw pup los laat spelen met een andere pup, let dan op dat ze ongeveer van gelijke grootte en gewicht zijn, om te voorkomen dat de pup bij ruig spel geen verkeerde bewegingen maakt waardoor een blessure kan ontstaan. Vaak kan een pup beter spelen met een sociale rustigere volwassen hond.

Als je buiten je pup achter een bal aan wilt laten rennen, gooi de bal dan nooit te ver weg, zorg dat de pup er op een controleerbare manier naartoe kan gaan.

Spelen en gooien met buiten gevonden stokken kun je beter niet doen. Je hond kan zich verwonden aan tong en keel en dat wil je natuurlijk liever niet. Je kunt daarom beter een Beeztees Sumo Fit Stick kopen om mee te spelen, zodat je hond geen verwondingen kan oplopen.

Houdt ook altijd rekening met de temperatuur buiten. Bij warm weer kan een hond bevangen worden. Bij sneeuw kan hij te koud worden en er kunnen ijsklontjes tussen de voetkussentjes komen, wat pijnlijk is.

Items voor als je hond (nog) niet met alles kan meelopen

Wellicht wil je op een mooie plek in Nederland samen met je hond lopen. Hiervoor kun je als eerste jouw hond vervoeren in de auto. Wanneer je vervolgens op locatie bent, wil je wellicht langer lopen dan je pup op dat moment aan kan. Het kan in dat geval handig zijn om je pup verder zelf te dragen of op een andere manier mee te nemen. Hier zijn diverse mogelijkheden voor die ik hieronder zal laten zien.

Daarnaast is het ook handig voor als je bijvoorbeeld door de stad of ergens anders wilt lopen en je pup mee wilt nemen om hem te socialiseren. Op deze manier zorg je ervoor dat je de pup niet overbelast.

Daarnaast kun je deze opties ook nog gebruiken als je een kleine hond hebt die ouder is of snel vermoeid raakt.

Hunter draagzak Los Angeles

Wil je met je jonge kleine pup naar een rustige plek om mee te wandelen, of wil je hem laten socialiseren op bijvoorbeeld de markt, dan kun je gebruik maken van een draagzak.

De Hunter draagzak is een hele fijne draagzak die je net als een schoudertas draagt. Deze puppy draagzak is gemaakt van zacht materiaal, waarin je je hond lekker dicht tegen je aan kunt houden.

In de draagzak zit ook een karabijnhaak waar je de pup voor extra veiligheid mee vast kan zetten. Deze draagtas is wasbaar en geschikt voor pups en honden tot 8 kilogram.

Hunter rugzak Taylor

De Hunter draagtas Taylor is een soort rugzak waarin je je hond overal veilig mee naartoe kunt nemen. Ook in deze tas kun je je hond voor de veiligheid met behulp van een karabijnhaak vast zetten.

Deze rugzak is makkelijk schoon te houden en in deze tas is het maximum gewicht voor de pup of hond 8 kilogram.

Het leuke en handige van deze tas is dat je hem ook als reisbed kunt gebruiken. Verder heeft de tas een hoog draagcomfort ook buitenzakken waar je bijvoorbeeld een waterfles of andere benodigdheden in mee kunt nemen.

Kurgo G-Train K9 Pack – Wandelrugzak

Kurgo G-Train K9 Pack wandelrugzak voor honden

Wil je ook nog bijvoorbeeld een laptop in de rugzak meenemen, dan is de Kurgo G-Train K9 Pack wellicht voor jou een goed alternatief. Er is een speciale ruimte / vak voor je laptop / tablet.

Deze wandelrugzak is geschikt voor pups en honden tot 11 kilogram. Natuurlijk kun je ook in deze tas de hond vast zetten. De rugzak is waterdicht, heeft geventileerde mesh rug- en zijpanelen, handgrepen aan de boven en onderkant. Er is ook ruimte voor twee waterflessen, zodat jij en je hond onderweg voldoende water kunnen drinken.

De Kurgo G-Train K9 pack is een ideale rugzak voor op reis, maar zeker ook als je dichter bij huis op pad gaat.

Trixie Buggy

Trixie buggy voor honden

Er zijn tegenwoordig ook opvouwbare soepel rijdende buggy’s waarin je je pup makkelijk overal mee naartoe kunt nemen. De pup of volwassen hond kan makkelijk via een grote achterklep in en uit de buggy genomen worden.

Er zijn mensen die hun pup of hond zo meenemen als ze bijvoorbeeld gaan joggen, naar de markt gaan en dat soort dingen. Op drukke plaatsen is dit voor de pup een mogelijkheid om aan de drukte te wennen en niet gelijk onder de voet gelopen te worden.

In de buggy kunnen honden tot 11 kilogram. De buggy is door middel van ritssluitingen afsluitbaar, heeft een uitneembaar kussen, heeft opbergvakken en een mandje. Door de wielen die 360 graden kunnen draaien rijdt hij comfortabel, ook beschikt de buggy over 2 parkeerremmen.

Innopet Buggy All Terrain

Innopet Buggy All Terrain is een buggy voor honden waar aan alles is gedacht.

De buggy heeft grote 8 inch wielen met ingebouwde vering en een blokkeersysteem op de achterwielen. Op de zijkant zitten reflectiestrepen waardoor de buggy ook in het donker goed zichtbaar is.

De pup of hond kan veilig worden vastgemaakt en naar buiten kijken. De buggy heeft goede ventilatie. Verder is er ook genoeg opbergruimte onder de buggy om drinken, speeltjes of andere dingen in op te bergen.

Handvrije Riem

Handvrije riem voor met de hond

De handvrije riem kan van pas komen als je je handen vrij wilt houden bij het trainen met je pup of als je samen met je hond wilt gaan joggen of hardlopen. Om samen met je hond te joggen moet hij natuurlijk wel al oud genoeg zijn, zodat hij dit aan kan.

De Company of Animals Handvrije riem is een riem die je door middel van een gespsluiting om je middel kunt vastmaken. Deze riem is op maat te maken omdat hij verstelbaar is. Aan de riem zijn twee musketonhaken waaraan je de hondenriem kunt bevestigen.

Hondenspeelgoed voor buiten

Wanneer je buiten bent met je hond, dan is het ook leuk om samen te spelen. Je kunt je bijvoorbeeld verstoppen achter een boom en kijken hoe je hond reageert en je begint te zoeken. Wees dan super vrolijk als hij je gevonden heeft.

Apporteren vinden heel veel honden ook erg leuk of simpelweg wandelen met een stok (wij hebben een beter alternatief voor je). Hieronder volgen een aantal handige speeltjes die je buiten kunt gebruiken met je hond tijdens het wandelen.

Chuckit Ultra ball

Chuckit Ultra ball

De Chuckit Ultra ball is een fijne bal voor buiten.

De bal is gemaakt van duurzaam materiaal, is door zijn kleur goed zichtbaar, blijft in water drijven, goed schoon te maken en in 5 maten verkrijgbaar. (van 5 cm. doorsnede tot 10 cm. doorsnede).

Het is een ideale bal voor apporteerspelletjes en spel in het water.

Kong Safestix

In plaats van een stok kun je beter een veilig speeltje voor je pup of volwassen hond kopen waar leuk en controleerbaar mee gespeeld kan worden.

De Kong safestix is hier ideaal voor en deze safestix is beschikbaar in drie verschillende maten. Zo is er een maat voor pups en kleine honden en voor grotere honden.

De Kong Safestix is gemaakt van duurzaam kunststof, waardoor het voor kauwspeeltje gebruikt kan worden, maar is het ook leuk om buiten gecontroleerd mee te gooien. Door de kleur is het goed zichtbaar en in water blijft de safestix drijven. Je kunt dit dus op veel manieren gebruiken.

Boeken met wandelingen voor de hond

Er zijn diverse boeken over wandelen met je hond in de natuur. Super leuk natuurlijk, want wat is er nou mooier dan lekker naar een onbekend gebied gaan met je hond. Dit is zowel voor baas als hond leuk.

Hieronder volgen een tweetal boeken om je op weg de helpen naar de mooiste plekjes van dit land waar je samen met je hond kunt gaan lopen.

Buiten met je hond

Het boek Buiten met de hond

Auteur: Arjan Postma (boswachter), Koen van Santvoord.

In het boek ‘Buiten met je hond’ laat boswachter Arjan Postma zien hoe wandelen met je hond een feest wordt.

Hij neemt je mee naar de mooiste (losloop)gebieden in Nederland, van rustige bossen en heidevelden tot levendige stranden en woeste rivierlandschappen.

Daarnaast geeft hij praktische tips hoe je meer haalt uit je dagelijkse uitlaatrondje.

Wandelen met je hond

Het boek Wandelen met je hond

Auteur: Nicky Gootjes

Nieuwe routes zijn een natuurlijk extra uitdagend, en dat geldt niet alleen voor de hond. De ANWB stelde voor deze gids 30 wandelingen in losloopgebieden samen, waar baas en hond van kunnen genieten.

Ontdek nieuwe plekjes om er heerlijk op uit te gaan, te ravotten op het strand, je hond te zien snuffelen in het bos en ervaar bij thuiskomst gegarandeerd een tevreden gevoel.

Er komen regelmatig vernieuwde uitgaven, dus let hier altijd op als je dit boek wilt kopen. Op dit moment is de nieuwste van april 2021.