Wat is een goede puppycursus?

PuppycursusBij een goede puppycursus kun je direct instromen wanneer de pup volledig is ingeënt. Er zijn echter kynologenverenigingen en hondenscholen die maar 2-3 keer in het jaar een puppycursus starten. Dit is een gemiste kans! Het beste is om een hondenschool te vinden waar je direct kunt instromen.

Bij jongen honden geldt: Jong geleerd, is oud gedaan. Grenzen stellen moet van jongs af aan toegepast worden. Jouw puppy moet op zijn beurt weer leren omgaan met andere mensen en andere honden.

Instructeurs

De instructeurs zijn als het goed is echte hondenmensen. Echte hondenmensen zul je niet in hun zondagse kleren voor de groep zien staan, de meeste zullen speciale werkkleding hebben zodat het niks uitmaakt wat de hond allemaal doet.
Je kunt jezelf afvragen of mensen die met nette kleding hondentraining geven wel van honden houden, een automonteur ligt toch ook niet in pak aan een auto te sleutelen? Dit is natuurlijk niet het belangrijkste waar je op moet letten.

De grootte van een groep

Een instructeur kan natuurlijk nooit een groep van meer dan 10 honden goed les geven. 10 honden is echt het maximum, maar het beste is een groep van zo’n 6-7 honden. Zo houdt de instructeur het overzicht en doe je een stuk meer oefeningen dan bij een groep van 15 honden. De instructeur moet tenslotte ook controleren of de baasjes en de honden het wel goed doen. Dit kost veel te veel tijd bij een te grote groep.

Voorkomen is beter dan genezen

Een goede puppycursus is het voorkomen van ongewenst gedrag in plaats van het afleren van slecht gedrag. Het heeft geen nut om de pup de fout in te laten gaan en dat gedrag er over een tijd weer uit te halen. Het uitgangspunt van een goede puppycursus is het aanleren van gewenst gedrag.

Oefeningen

De oefeningen moeten gebaseerd zijn op de thuissituatie en op dingen die je dagelijks tegen zou kunnen komen. Enkele voorbeelden zijn: vreemde geluiden, wandelen zonder trekken, komen tijdens het spelen, e.d.

Hulpmiddelen tijdens oefeningen

Het belangrijkste hulpmiddel is het gebruik van hondenvoer. Dit wordt gebruikt als sturing en als beloningen. Een hond doet alleen iets als hij daar zelf beter van wordt. Je moet zorgen dat je een prikkel bij je hebt die belangrijker is dan alle andere prikkels om hem heen. Voer is vaak zo’n belangrijke prikkel. Als het voer niet belangrijk genoeg is kun je een ander soort voer proberen. Als dit ook niet helpt vraag dan aan de instructeur of hij/zij iets weet wat interessant genoeg is voor jouw puppy

Herhalen

De pup is nog niets aangeleerd als hij een oefening één keer goed heeft uitgevoerd. Het is belangrijk dat je de oefeningen blijft herhalen, herhalen en herhalen. De instructeur zal aangeven wat en wanneer de volgende stap is die je als baas moet maken.
Teveel herhalen is voor sommige honden ook niet goed. Bij een goede puppycursus zijn de groepen niet te groot en hoef je niet 20 minuten 1 oefening te herhalen.

Conclusie:
Bij een goede puppycursus moet je wel herhalen, maar wel tot een zekere hoogte want te lang is ook niet goed.

Kosten

De kosten zijn overal verschillend. Het is alleen wel belangrijk dat je voor kwaliteit gaat en niet voor kwantiteit.

Je kunt beter iets meer betalen voor instructeurs die echt verstand hebben van honden en een goede opleiding en/of veel ervaring hebben, dan iets minder betalen voor instructeurs die door de bomen het bos niet meer zien.
Het cursusgeld mag daarom nooit bepalend zijn voor welke cursus u kiest. Je kunt het best investeren waarin je zelf gelooft.

Proefles

Vraag of je een proefles mag volgen, sommige vragen geld ervoor en sommige niet. Overweeg uit de ervaring die je mee maakt, welke hondenschool naar je eigen mening het beste is.