Welke hond past bij mij?
Welke hond past bij mij? Dit is een van de meest gestelde vragen van toekomstige hondeneigenaren. Er zijn ontzettend veel verschillende soorten honden, het is dus begrijpelijk dat je moeite hebt met kiezen.
Daarnaast is iedere hond anders, de ene kan heel rustig zijn en de ander weer heel druk. Zelfs in een nest puppies zit een duidelijk verschil tussen rustige en actieve honden.
We moeten tevens niet vergeten dat jij ook weer anders bent dan alle andere mensen op de wereld. Jij bent misschien wel opzoek naar een rustige hond of misschien ben je wel heel sportief en wil je een hond waar je lekker mee kunt hardlopen. Dit zijn allemaal dingen waar je rekening mee moet houden.
Naast de ruim 350 officiële hondenrassen waar je uit kunt kiezen, zijn er ook nog tientallen niet-erkende hondenrassen, duizenden kruisingen en tot slot heb je ook nog bastaard honden waarvan niet altijd de herkomst bekend is. Je hebt dus ontzettend veel keus om uit te kiezen waardoor het ontzettend moeilijk voor je kan zijn.
Vaak wordt er ook gekeken naar de uiterlijke kenmerken van een hond. Natuurlijk wil je een hond die bij je smaak past, maar daarnaast is het ook heel belangrijk dat je karakter en levensstijl goed bij de hond passen.
In dit artikel gaan we het volgende behandelen:
[checklist]
- Waarom welke hond past bij mij? testen niet werken
- Waar moet ik op letten als ik een hond wil uitkiezen
- Hondenrassen en rasgroepen
- Kruisingen
- Bastaard
- Reu of een teef
- Ga altijd langs bij de fokker en vraag advies
- Conclusie
Waarom “welke hond past bij mij?” testen niet werken
Je hebt hoogst waarschijnlijk weleens een keer gezocht naar een test waarbij je te horen krijgt welke hond het beste bij jou past. Deze testen zijn allemaal gratis te vinden (heeft een reden) alleen kun je nooit het juiste resultaat krijgen na het maken van zo’n test.
Je kunt niet in een stuk of 10 vragen bepalen welke hond het beste bij iemand past. Er moet naar ontzettend veel verschillende factoren gekeken worden. Ik ben er dan ook van overtuigd dat wanneer je de test doet je bijna nooit het juiste antwoord zal krijgen.
Bovendien heb jij misschien wel hele andere eisen voor je hond dan die in de vragen terugkomen en er wordt ook niet overwogen wat jij als hondeneigenaar met de hond allemaal wilt doen.
Een 100% match kun je dan ook gewoonweg niet bepalen met een hondentest, geen enkele hondentest kan dit en vele testen zou ik dan ook niet eens serieus nemen. Daarnaast krijg je bij verschillende testen compleet verschillende antwoorden, zelfs wanneer je (waar mogelijk) dezelfde antwoorden invult.
De vraag: welke hond past bij mij? is dus zeker niet eenvoudig te beantwoorden. Het kan echter wel leuk zijn om de welke hond past bij mij testen in te vullen en te kijken welke honden eruit komen.
Waar moet ik op letten als ik een hond wil uitzoeken
Voordat je een keus gaat maken gebaseerd op het uiterlijk van een hond, moet je eerst op een aantal andere zaken letten. Het kan namelijk zijn dat de karaktereigenschappen van de mooiste hond helemaal niet bij jouw karakter en levensstijl passen.
Het is verstandig om, voordat je aan je zoektocht begint, eerst te noteren wat je allemaal belangrijk vind en wat je met een hond wilt doen en vooral niet wilt doen. Daarna kun je met je lijstje bekijken welke honden bij je wensen passen en meer informatie vragen bij bijvoorbeeld een rasvereniging. Maak een lijstje met punten als:
[checklist]
- Wat voor type vacht? Dit is per hond zeer verschillend en kan een hoop tijd kosten om te onderhouden
- Wat is je gezinssituatie?
- Wat zijn je leefomstandigheden?
- Hoeveel beweging kun je de hond geven?
- Moet de hond lief zijn voor kinderen?
- Hoeveel tijd heeft mijn gezin/ik voor de hond?
- Hoeveel geld kan ik besteden? zie ook het artikel: Kosten hond
- Etc.
[/checklist]
Daarnaast is het ook belangrijk om te beseffen dat een hond, maakt niet uit welke, veel tijd kost. Zo moet je dagelijks voldoende wandelen, de hond verzorgen, en niet te vergeten goed opvoeden. Een hond wordt tenslotte niet braaf geboren, hij moet eerst nog leren wat wel en niet mag en daar ben jij als baas verantwoordelijk voor. Dit kost allemaal tijd en energie.
Tot slot moet je ook niet vergeten dat je een hond niet voor even hebt. Kleine honden kunnen zo 20 jaar oud worden en hele grote hondenrassen 7-8 jaar.
Dit is allemaal niet niks. Koop dus zeker niet een hond omdat de kinderen zo graag een hond willen hebben. Het kost erg veel tijd en energie, met name op het begin tijdens het opvoeden.
Hondenrassen en rasgroepen
Op het moment van schrijven worden er 359 verschillende hondenrassen officieel erkend door de FCI (overkoepelende organisatie van bijna alle kennelclubs). Al deze hondenrassen worden naar hun verwantschap en/of functie geplaatst in één van de 10 verschillende rasgroepen.
Met behulp van de rasgroepen kun je al een beetje bepalen welke richting je op wilt, maar dan nog zit er verschil tussen alle verschillende hondenrassen. Zo heb je in alle rasgroepen wel actieve honden en rustige honden.
Je moet overigens niet alleen een bepaalde rasgroep kiezen. De karaktereigenschappen kunnen erg verschillen per hondenras binnen een rasgroep omdat sommige hondenrassen alleen op het uiterlijk bij een rasgroep zijn ingedeeld.
Bekijk dus bij een hondenras die je leuk vind of de karaktereigenschappen en benodigdheden wel bij je lijstje passen die je hebt gemaakt.
Het grote voordeel bij het kiezen van een rashond is dat je weet welke karaktereigenschappen er naar boven komen bij de hond en of die goed bij jou passen. Bij een kruising of bastaard is het altijd maar de vraag en dat kan een nadeel zijn als je onervaren bent.
Kruisingen
Een puppy uit een kruising is een pup dat voortkomt uit twee verschillende hondenrassen. Bij een kruising kun je wel ongeveer bedenken hoe de pups eruit gaan zien als de hond volwassen is.
De karaktereigenschappen kun je alleen niet heel goed bepalen. Zal de pup de karaktereigenschappen van zijn vader of van zijn moeder meekrijgen? Of een beetje van beide en zo ja, welke dan?
Bij de vader- en moederhond van een nestje kruisingen worden geen controles gedaan op erfelijke afwijkingen. Ook worden de fokkers niet gecontroleerd op huisvesting, socialisatie etc. Vaak zijn dit gelegenheidsnestjes.
Bastaard
Een bastaard is een pup dat voorkomt uit een rasloze moeder en/of vader. Een bastaard komt dus vaak voort als een ongelukje, waarbij soms niet eens bekend is wie de vaderhond is.
Het nadeel van een bastaard is dat je bijna niet kunt voorspellen hoe het karakter van een puppy zich zal vormen. Er kunnen eigenschappen (op alle gebieden) van verre voorouders naar voren komen. Uiterlijk, gedrag, grootte, je weet er vrij weinig over.
Wanneer je zoekt op “Welke hond past bij mij?” is een bastaard waarschijnlijk niet de juiste optie omdat er zo weinig over bekend is. Daarnaast worden beide ouders niet gecontroleerd op erfelijke afwijkingen en worden ook de fokkers niet gecontroleerd.
Wel moet gezegd worden dat de kans op erfelijke afwijkingen een stuk kleiner is doordat er generaties lang niet binnen één hondenras gemengd is.
Reu of teef?
Kiezen tussen een reu of teef is vaak een persoonlijke keuze. Er zit wel verschil tussen diverse eigenschappen bij een reu en teef, maar over het algemeen heb je zelf altijd wel een voorkeur voor een reu of een teef. Het juiste advies kan ik je dus niet geven, maar ik kan je wel een aantal verschillen voorleggen.
Zo zijn reuen over het algemeen wat dominanter (niet in alle gevallen). Een reu is ook groter en steviger gebouwd dan een teef. Bij sommige hondenrassen valt dit verschil mee en bij andere hondenrassen is het verschil vrij groot.
We moeten ook niet vergeten dat een teef eens in de 6-9 maanden loops kan worden voor ongeveer 3 weken (mits niet gesteriliseerd).
Zowel een reu als teef heeft voor- en nadelen. Je eigen voorkeur heeft dus een belangrijke rol tussen het kiezen voor een reu of een teef.
Ga altijd langs bij de fokker en vraag advies
Wanneer je de vraag “Welke hond past het best mij?” hebt beantwoord, is het ook nog verstandig om langs te gaan bij een fokker voordat je een puppy ophaalt.
Een fokker kan je nog veel meer over het hondenras vertellen dan je al weet en je kunt tegelijkertijd meteen het gedrag van de moederhond zien.
Daarnaast willen goede hondenfokkers je sowieso graag minimaal een keer eerder gezien hebben voordat ze je een puppy meegeven. Een fokker wilt namelijk ook graag dat alle puppies in het nest bij een goed baasje terechtkomen.
Een goede hondenfokker kan je tevens helpen met het kiezen van een puppy dat goed bij jou past. Alle puppies in een nest hebben verschillende karakters, de een kan erg druk zijn en de andere erg rustig.
Conclusie
Je kunt alle Welke hond past bij mij? testen doen, maar hierdoor zal je geen goed beeld krijgen met welke hond het beste bij je past.
Maak voor jezelf een lijst met belangrijke punten en vergeet vooral geen dingen als vachtverzorging, hoeveel tijd je voor de hond hebt, je leefomstandigheden, etc.
Bekijk nadat je een lijst hebt gemaakt welke (ras)honden goed bij je lijst met punten passen en vraag extra informatie bij bijvoorbeeld een rasvereniging.
Nadat je de keus voor een type hond hebt gemaakt, kun je een bezoekje brengen aan de fokker voor meer informatie en advies over welke puppy het beste bij jouw levensstijl past. Een bijkomend voordeel is dat je meteen het gedrag van de moederhond (en eventueel andere honden in huis) kunt bekijken. Je kunt dan al meteen bepaalde eigenschappen van de hond zien.
Vergeet tot slot niet dat geen enkele hond perfect geboren is. Je moet een puppy opvoeden want hij weet echt nog niet wat hij wel of niet mag doen. Daarnaast kost een puppy zeker op het begin erg veel tijd, het is daarom verstandig om hier wel rekening mee te houden zodat je voldoende tijd hebt.
Succes met het kiezen van je hond!