Zonnesteek bij honden

Hond met een zonnebrilHonden kunnen net als mensen een zonnesteek oplopen. Een zonnesteek kan door meerdere manieren veroorzaakt worden en het kan met gemak voorkomen worden.

Fietsen bij 20 graden Celsius of meer

Het is verstandig om niet te gaan fietsen met de hond (een hond mag vanaf één jaar fietsen) als het 20 graden of warmer is. Je hond kan dan bevangen door de hitte worden en een zonnesteek oplopen. Als je wilt fietsen ga dan in de avonduren als het wat frisser is.

Hond in de auto laten

Laat een hond niet achter in een afgesloten auto als de zon schijnt. Dit is zeer slecht voor een hond waardoor hij bevangen door de hitte kan worden. De temperatuur in een afgesloten auto blijft stijgen, net als de lichaamstemperatuur van de hond. Als je in de zomer zelf net de auto instapt is het ook bloedheet en zet je snel een raam open of de airco aan, een hond zit dus in deze hitte en gaat hard hijgen om af te koelen, hierbij verliest de hond veel vocht. Als een hond te lang in een afgesloten auto zit kan de hond in coma raken en uiteindelijk bezwijken door de hitte.

De hond in de zon laten liggen

Een hond in de zon laten liggen zonder water en schaduw kan een zonnesteek veroorzaken. Zorg altijd dat de hond water kan drinken en een plekje in de schaduw kan opzoeken.

Symptomen van een zonnesteek

De symptomen van een zonnesteek zijn als volgt:
– kwijlen
– hijgen
– de hond heeft een zeer hoge temperatuur
– braken
– diarree
– de hond kan erg onrustig zijn

Behandeling van een zonnesteek

Breng de hond zo snel mogelijk naar een koele plek. Eenmaal op de koele plek kun je de hond nog verder afkoelen door hem nat te spuiten met water. Ga hiermee door tot de lichaamstemperatuur niet meer hoger is dan 39 graden Celsius. Temperatuur de hond om de 5 minuten om zijn lichaamstemperatuur goed bij te houden. Let er wel op dat de hond niet onderkoeld raakt. Als de hond bij is mag je hem met korte tussenpozen een beetje water geven.
Ga met een hond die door de hitte bevangen is geweest altijd even langs bij de dierenarts!