Jeuk bij honden

Jeuk bij hondenJeuk bij honden komt regelmatig voor. Elke hond heeft zo zijn manieren om duidelijk te maken dat hij jeuk heeft. Op zich is dat normaal gedrag.

Pas wanneer je hond zich meerdere keren per dag of een langere tijd zit te krabben, likken of bijten kan er sprake zijn van abnormaal gedrag, want van eindeloos krabben kan de huid pijnlijk en geïrriteerd worden.

De beste manier om een einde te maken aan het gekrab is de oorzaak van de jeuk bij je hond opsporen, en die vervolgens te behandelen.

Mogelijke oorzaken jeuk bij honden

  • Allergie;
  • Anaalklieren;
  • Droge huid;
  • Medicijnen;
  • Mijten;
  • Oorontsteking;
  • Stress;
  • Vieze vacht;
  • Vlooien.

Anaalklieren

Wanneer bij je hond de anaalklieren verstopt zijn, heeft hij jeuk onder zijn staart. Meestal bijten of likken de honden dan onder de staart, ook kunnen zij met hun achterwerk schuiven over de vloer. Wanneer de anaalklieren van jouw hond verstopt zijn is dit niet prettig en het kan pijnlijk zijn. Je kunt de anaalklieren van je hond zelf legen of naar je dierenarts gaan om hem het te laten doen.

Bad

Stop je hond in een koel bad om de jeuk te verlichten en was hem met antivlooienshampoo om vlooien tegen te gaan. Gebruik na het bad vlooienpoeder of -spray, wat een einde zal maken aan de jeuk bij je hond. Vergeet niet om de omgeving van je hond te behandelen voor vlooien anders is het probleem binnen de kortste keren terug.

Ooronsteking / Oormijt

Een hond die veel aan zijn oren krabt, kan last hebben van oormijt of een oorontsteking. Je kunt dit controleren door te ruiken of er een vieze geur uit zijn oor komt. Het is ook mogelijk dat het oor aan de binnenkant rood is. Raadpleeg je dierenarts voor verdere behandeling.

Stress

Jeuk bij honden kan voortkomen uit stress. Sommige honden krabben en likken zich om op die manier spanningen af te reageren. Je kunt dit voorkomen door ervoor te zorgen dat je hond op een andere manier zijn spanning kwijt kan. Dit kun je doen door te bewegen met je hond. Enkele voorbeelden hiervan zijn: regelmatig met hem te spelen, lange wandeling maken, of door te fietsen met je hond.

Vetzuren

Allergie kan ook een oorzaak zijn van jeuk bij honden. Als allergie de oorzaak is van de jeuk kan de hond baat hebben bij supplementen met vetzuren. Deze zijn verkrijgbaar bij de dierenarts en reformwinkels. Na ongeveer zes weken zal het resultaat merkbaar zijn.

Vorig artikel:

Volgend artikel: