Wobbler Syndroom

Bij het Wobbler Syndroom ontstaan zenuwsymptomen door druk op het ruggenmerg. De zenuwsymptomen leveren de hond ongecoördineerde bewegingen (ataxie) van de achterhand en het wijdbeens lopen op.

Het Wobbler Syndroom komt bij verschillende rassen voor, maar de Deense Dog en de Dobermann hebben er het vaakst last van. Reuen vertonen de aandoening twee keer meer dan teven.

Symptomen

– Door de druk op het ruggenmerg treedt er zenuwuitval op. De hond zal hierdoor last ondervinden van coördinatiestoornissen, waardoor de achterhand onhandige bewegingen maakt. Ook de voorste poten kunnen aangetast zijn;
– Afgesleten teennagels;
– In ergere gevallen kan er zelfs verlamming optreden;
– Meestal heeft de hond geen last van zijn nek. Als er een hernia mee gemoeid is kan de hond wel last hebben van nekpijn.

Diagnose

Radiologie is de best mogelijke methode om het Wobbler Syndroom te bevestigen. De radiografieën kunnen gemaakt worden met en zonder behulp van contrast.

Behandeling

Er zijn verschillende manieren om een Wobbler te behandelen omdat er verschillende oorzaken van de druk op het ruggenmerg zijn. De behandeling is echter in de meeste gevallen chirurgisch. Tijdens deze behandeling wordt de druk op het ruggenmerg opgeheven.