Aandachtsoefening

aandachthondVoor elke training met de hond is aandacht vereist. Wanneer je hond geen aandacht voor je heeft, valt er niet te trainen. Aandacht mag daarom niet onderschat worden, het is juist het belangrijkste onderdeel tijdens het trainen van je hond.

Wat bedoelen we met aandacht

Wil je een goede trainingssessie, dan is dat gebaseerd op aandacht. Aandacht betekent dat de hond alleen met jou bezig is en niet met alles om hem heen. Hij houdt je in de gaten en is alert op wat je doet.

Aandacht tijdens training

Als je aandacht van je hond hebt, kun je dingen van hem vragen. Commando’s die hij al kent zullen succesvol worden opgevolgd en nieuwe commando’s vallen goed aan te leren. Een goede hondenschool zal daarom beginnen met het uitleggen hoe je het beste de aandacht van je hond kunt vragen en vasthouden.

Hoe krijg ik de aandacht van mijn hond?

Je weet nu dat aandacht hartstikke belangrijk is tijdens het trainen van je hond, maar het is niet altijd even makkelijk om de aandacht van een hond vast te houden. Hieronder lees je een manier hoe je de aandacht van de hond kunt vragen.

Stap 1
Laat de hond voor je zitten en hou een brokje onder je kin en geef het commando: Let op! Beloon de hond zodra hij naar je kijkt.

Stap 2
Nu de hond snapt wat de bedoeling van deze oefening is kun je het tijdsbestek voordat je de beloning geeft verlengen.

Stap 3
Hou het brokje in je linker- of rechterhand met gestrekte arm opzij en geef het commando “Let op!”. Je heeft de hond in de vorige stappen aangeleerd om naar je te kijken, maar je zult zien dat het nu al een stuk lastiger is. Dit komt omdat je het brokje niet meer onder je kin is.

Stap 4
Maak de oefening steeds moeilijker door de hond steeds langer te laten kijken. Het is nu de hoogste tijd om met intervalbeloningen te werken. Dat wil zeggen dat je niet iedere keer de hond beloont voor het gewenste gedrag, maar dat je dit zo nu en dan overslaat. De hond moet vaker op je letten om de beloning te verdienen. Zorg ervoor dat de hond niet weet wanneer je hem gaat belonen.

Stap 5
Als je de vorige stappen met succes hebt voltooid kun je tijdens het wandelen verder oefenen door zo nu en dan het commando “Let op!” te geven. Beloon je hond met interval bij succes.

Extra: Clicker
Indien je met een clicker wilt werken kun je hier direct mee beginnen. Met de clicker kun je het moment waarop je de hond beloont, precies op het juiste moment aangeven. Dit kan vooral in het begin handig zijn. Het werken met de clicker gaat als volgt:
Klik op de clicker op het moment dat de hond naar je kijkt. Hiermee geef je op het juiste moment aan dat de hond het gewenste gedrag vertoont. Geef na de klik op de clicker de hond een beloning.

Tip
Bouw de aandacht oefening langzaam op. Stap voor stap. Als je te snel teveel van de hond vraagt ga je weer een paar stappen terug, omdat de hond nog niet klaar is om het juiste gedrag lang genoeg vol te houden.

Vorig artikel:

Volgend artikel: