Babesiose

Babesiose wordt overgedragen door besmette teken in het Middellandse Zeegebied. De Babesiose wordt veroorzaakt door het ééncellig organisme, babesia canis.

De babesia parasiet is een ééncellig organisme dat de rode bloedcellen infecteert en vernietigd. Lang niet alle tekensoorten zijn geschikt voor het overbrengen van Babesiose. Er is in Europa slechts één teek die deze ziekte kan overdragen, deze teek heet “Dermacentor”.

De Dermacentor kon voorheen niet in Nederland overleven, maar door de zachtere winters is hij tegenwoordig ook in Nederland gesignaleerd.
Vanaf met moment dat een teek begint met drinken duurt het ongeveer 3 dagen voordat de ziektekiemen worden overgedragen op de hond.

Oorzaak
Babesiose kan worden overgedragen door de Dermacentor teek. De teek besmet zich door bloed te zuigen bij een besmette hond. Als zo’n teek vervolgens op een niet-besmette hond terecht komt, kan deze hond geïnfecteerd raken.

Symptomen
Bleke slijmvliezen door bloedarmoede (soms geel);
Braken;
Hoge hartslag;
Hoge koorts;
Rood verkleurde urine door de bloedafbraak;
Slechte eetlust;
Versnelde ademhaling.

Behandeling
De behandeling van Babesiose moet zo snel mogelijk worden gestart. Hoe eerder, hoe beter. De behandeling bestaat uit een injectie van Imizol en indien nodig een infuus of bloedtransfusie.

Preventie
Dagelijks uw hond controleren op teken Indien er een teek aanwezig is, verwijder deze dan meteen met een tekenpen.
Druppels of halsband Er zijn diverse middelen op de markt tegen teken die preventief werken. Vraag aan uw dierenarts wat zijn advies is.
Inenting tegen Babesiose De hond kan worden ingeënt tegen Babesiose, maar deze inenting kan de besmetting van Babesiose niet voorkomen. De ernst van de ziekteverschijnselen kan met deze inenting wel verminderd worden. Deze inenting biedt maar gedurende een paar weken gedeeltelijke bescherming.

Vorig artikel:

Volgend artikel: