Trekken aan de riem

lopen met de hond

Als je een gelukkige hondeneigenaar wilt zijn, moet je de hond van pups af aan de pup met de riem leren lopen, zonder te trekken. Vaak vinden hondeneigenaren dit moeilijk.

Waarom is het lopen aan de riem zonder trekken moeilijk voor een puppy?

• Puppies zullen altijd proberen te trekken omdat naast je lopen geen natuurlijk gedrag is voor een pup.
• Het is natuurlijk gedrag om te rennen wanneer er iets spannends te zien is. Vandaar dat het lopen met een riem belangrijk is voor de hondentraining.
• Met de riem lopen zonder te trekken is moeilijk, omdat je alleen moet doen wat jezelf wilt en niet wat de hond zou willen doen.

Hoe leer je je hond of puppy netjes aan de riem te lopen?

1. Je moet je puppy leren de halsband te dragen. In eerste instantie zal de pup zich ongemakkelijk voelen, maar geleidelijk aan zal je hond de halsband accepteren. Het is uiteraard wel belangrijk dat je een goede puppy halsband hebt die comfortabel zit voor je hond. Je moet nooit de halsband afdoen omdat je hond aan het krabben of aan het blaffen is. Doe de halsband alleen af als de pup zichzelf er niet uit probeert te wurmen.

2. De pup kan overweldigd zijn als je meteen een zware grote riem gebruikt. Begin in eerste instantie met een kleiner en minder zware riem.

3. Speel eerst met je hond voordat je gaat trainen om de hond netjes naast je te laten lopen. Hierdoor is de hond niet hyper als je met hem naar buiten gaat en zal hij minder snel trekken. Beloon de hond als de riem slap hangt. Iedere keer als je hond dit doet, beloon hem met wat lekkers.

4. Negeer slecht gedrag van de hond. Je moet nooit toestaan dat de hond je vooruit trekt. Stop direct met lopen zodra de hond begint met trekken. Dit zal je hond frustreren en hij zal minder gaan trekken.

5. Als hondeneigenaar moet je heel voorzichtig zijn, omdat het trekken aan de riem schade kan veroorzaken aan de keel van de pup.

6. Je hond is niet verantwoordelijk voor het “trekken aan de riem” probleem. Jij bent het die de lijn strak houdt en de natuurlijke reactie op de strakke lijn is trekken.

7. Communiceer met de hond door middel van je stem en lichaamstaal tijdens het wandelen. Zorg dat je het interessantste bent van heel de wereld, zodat de hond alleen maar op jou gericht is.