Voorkom dat uw hond zijn voedsel bewaakt

We willen allemaal dat onze hond betrouwbaar en niet-agressief is, zelfs wanneer hij eet. Dit is vooral belangrijk als er kleine kinderen in huis zijn die misschien niet weten of begrijpen dat de hond met rust gelaten moet worden tijdens het eten.

Als pup kun je al beginnen met trainen zodat hij zijn voedsel niet gaat bewaken. Hier zijn enkele tips over wat wel (en wat niet) te doen om het veiliger te maken rond etenstijd.

Tips wat je wel en niet moet doen om voedsel bewaken te voorkomen

Wel: Maak wandelingen in de buurt van de hond terwijl hij eet. Ga naast je hond staan zodat de hond kan wennen dat er mensen in de buurt van de etensbak kunnen komen.

Niet: Haal nooit de bak van je hond weg terwijl hij aan het eten is. Dit laat de hond alleen maar denken dat je zijn eten afpakt en zal hij de volgende keer alles zo snel mogelijk opeten of hij zal negatief op je aanwezigheid reageren.

Wel: Leg kleine stukjes lekkernijen in de bak van je hond terwijl hij aan het kauwen is. De hond zal snel door hebben dat je hand een positief iets bij de bak is omdat er telkens wat lekkers uit komt.

Niet: Laat je kind (of iemand anders) de hond niet irriteren terwijl hij eet. Je wilt dat de hond betrouwbaar is bij zijn etensbak, hij heeft het recht om rustig te eten.

Wel: Aai je hond rustig terwijl hij eet om hem te laten wennen aan het gevoel dat hij aangeraakt kan worden terwijl hij aan het eten is.

Niet: Maak de hond niet gek voordat je het eten neerzet. Leer je hond de “zit” en “blijf” commando’s en geef hem “vrij” voordat hij begint met eten.

Wel: Zoek hulp van een gekwalificeerde gedragstherapeut als je hond zijn eten agressief bewaakt. Dit kan een serieus probleem worden (met kinderen). Het is het best om zo snel mogelijk hulp te zoeken.

Vorig artikel:

Volgend artikel: