Therapie honden

Therapie honden brengen troost, liefde en genegenheid aan mensen in ziekenhuizen, verpleeghuizen, scholen en eventueel een andere stressvolle situatie.

De medische wereld heeft al jaren de therapeutische werking van honden gezien op het verlagen van de bloeddruk, verlichten van stress en de positieve werking op de psychische versteldheid van een persoon.

Ook worden kinderen gestimuleerd die emotionele stoornissen of spraakproblemen hebben. Het werk van een therapie hond is erg belangrijk en helpen met de gezondheid.

Veel therapie honden zijn huisdieren van een eigenaar die heeft besloten om zijn of haar hond met anderen te delen. Niet alle honden zijn geschikt als therapie hond.

Zou mijn hond een goede therapie hond zijn?

Bij de beoordeling van een hond voor therapie werk zijn de belangrijkste zaken: temperament en persoonlijkheid. Een goede therapie hond kan elke grootte of ieder ras zijn, maar moet toch echt de volgende kwaliteiten hebben:
Moet van mensen houden – mensen reageren op de kwispelende staart en blije blik van de hond.

Moet goed zijn met kinderen – kinderen zijn overal en zelfs als de hond niet met hen moet werken, is het belangrijk dat hij op passende wijze reageert als hij in contact komt met een kind.

Moet goed met andere dieren kunnen omgaan – het is belangrijk dat de hond weet hoe hij moet omgaan met andere dieren als hij andere dieren tegenkomt of met andere therapie dieren moet werken.

Moet het niet erg vinden om geaaid te worden – Therapie honden kunnen geconfronteerd worden met drukke kinderen en mensen met een handicap. De hond moet niet bang zijn voor onbekende handen.

Moet gehoorzaam zijn – Sommige honden leren sneller dan anderen, maar het is belangrijk dat een therapie hond de basis commando’s gehoorzaamd: Hier, zit, af en blijf.

Moet met afleiding kunnen omgaan – Therapie honden moeten kalm, zeker en gehoorzaam blijven naast een rolstoel, rollator, wandelstokken, maar ook met onbekende geluiden en geuren van ziekenhuizen, verpleeghuizen.

Moet gezond zijn – Therapie honden moeten up-to-date zijn met hun inentingen en moeten vrij van vlooien en ziektes zijn.

Moet goed verzorgd worden – Voor elk bezoek moet de hond er goed verzorgd uitzien. Dus de hond moet schoon en klitvrij zijn, ook de nagels moeten goed bijgehouden worden.

Honden kunnen worden opgeleid, maar een goede therapie hond houdt van nature al van mensen en weet het beste in hen naar boven te brengen.