Hondennagels knippen

hondennagelsHondennagels knippen is niet iets wat dagelijks hoeft te gebeuren, maar wel met enige regelmaat. Te lange nagels kunnen de voetstand negatief beïnvloeden. Ook kan er een nagel makkelijker ergens achter blijven hangen en afscheuren.

Het is dus belangrijk dat je erop let dat jouw hond geen te lange nagels krijgt.

Je kunt zelf de hondennagels knippen van je hond, maar je kunt dit ook laten doen door je dierenarts of trimmer. Voor het knippen van de hondennagels zijn verschillende nageltangen te koop in dierenspeciaalzaken.

Op de afbeelding kun je zien hoe je hondennagels moet knippen, een paar mm. van het ‘leven’.

Hondennagels knippen

Hondennagels knippen

Aan de voorpoten raakt de duim (vijfde teen) de grond niet. Deze nagels worden gauw te lang, en verdienen wat meer aandacht.
Bepaalde rassen bijvoorbeeld de ‘Briard‘ hebben ook nog eens een dubbele hubertusklauw bij de achterpoten. Deze nagels worden ook gauw te lang, en verdienen wat extra aandacht.

Wanneer je de hondennagels te kort af knipt, dan knipt je in het ‘leven’, waarbij bloedingen het gevolg zijn. Het is ook nog eens zeer pijnlijk voor uw hond.

Waar zit het leven bij hondennagels

Bij witte teennagels is het ‘leven’ bijna altijd goed zichtbaar. Bij donker gekleurde teennagels is het lastiger te zien, maar als je de nagel stukje voor stukje knipt kun je in de nagel kijken.

Wanneer je een klein rondje in de hondennagel ziet moet je niet verder knippen omdat het ‘leven’ dan dichtbij is. Wat ook nog eens wilt helpen is de nagel wat nat maken of een lampje onder de nagel houden. Zorg er altijd voor dat je voldoende licht hebt, dit maakt het eenvoudig om het ‘leven’ in de hondennagel van jouw hond te zien.

Mocht je het ‘leven’ toch raken dan moet deze zo snel mogelijk gedicht worden. De meest diervriendelijke manier is het dichtdrukken van de bloedende ader met een speciaal stelpmiddel wat hiervoor bestemd is.