Buiten eten van de grond tegengaan

labrador eetAls je hond buiten iets lekkers of vies op de grond tegenkomt wil je natuurlijk niet dat hij het op eet. Onderstaande oefening kan helpen om het te voorkomen.

Stap 1
Pak 2 lekkere beloningskoekjes en leg er één op de grond en houd de andere in je hand.

Stap 2
Zorg dat de hond niet te dicht bij het beloningskoekje op de grond kan komen. Als de hond er wel bij kan en het ook opeet val je weer terug in je training.

Stap 3
Wilt de hond het beloningskoekje van de grond pakken? Zeg dan ‘Nee’. Zorg wel dat je het beloningskoekje goed afdekt voordat de hond er echt bij kan. Het beste kun je dit doen door je voet er op te zetten.

Stap 4
Wacht geduldig tot de hond niet meer kijkt naar het beloningskoekje op de grond en zijn pogingen tot het pakken van het lekkere koekje opgeeft. Kijkt de hond naar jou of negeert die het koekje? Beloon hem dan uitbundig met je stem en geef hem het beloningskoekje die je in je hand hebt.

Stap 5
Herhaal deze oefening meerdere malen en je zult zien dat de hond het vrij snel door heeft. Blijf de oefening regelmatig doen om het in stand te houden.

Let op!
Pak na de oefening zelf het beloningskoekje van de grond op. Je wilt tenslotte niet dat je al het werk voor niets hebt gedaan door de hond op het eind het beloningskoekje gewoon van de grond te laten pakken.

Resultaat
Wat heb je bereikt met deze oefening? Als de hond de oefening goed snapt, dan denkt hij dat er bij de baas wat lekkers te krijgen is. De kans is groot dat als hij buiten wat lekkers/vies op de grond ziet liggen, hij eerst naar jou kijkt. Vergeet dan niet de hond onmiddellijk te belonen met je stem en beloningskoekje voor zijn goede gedrag.

Vorig artikel:

Volgend artikel: