Hond bedelen afleren

schooien aflerenBijna alle honden bedelen op bepaalde momenten. Dit is irritant en vertederend tegelijk. Hoe is dit gedrag eigenlijk ontstaan?

Bijna elke hond bedelt

Bijna alle honden bedelen, ondanks dat we het niet willen. Bedelen hebben we echter wel zelf aangeleerd en het had makkelijk voorkomen kunnen worden. Afleren daarentegen kan een lange tijd duren.

Hoelang kan jij weerstand bieden tegen een bedelende hond? En je man, vriend en/of kinderen kunnen die dat? Het gedrag is bijna niet af te leren omdat iemand uit de omgeving de hond wel een keer succes geeft, je knoeit bijvoorbeeld per ongeluk een kruimel die de hond te pakken heeft voordat je het kon oprapen of je had gewoon even niet door dat je wat liet vallen. Je hond denkt dan dat hij succes heeft, dankzij zijn vertoonde gedrag.

Wat zijn de oorzaken?

Er kunnen verschillende oorzaken zijn maar uiteindelijk gaat het erom dat de hond succes heeft gehad:
• Je kon het niet weerstaan en hebt de hond beloond voor zijn gedrag toen hij je lief aankeek of een poot gaf.
• Je negeerde de hond zijn gedrag, maar liet toch per ongeluk een kruimel vallen.
• Iemand anders uit het huishouden geeft de hond iets als hij aan het schooien is.

Kun je het voorkomen?

Ja, bij elke hond kun je bedelen voorkomen. Het klinkt makkelijker dan het is, maar je moet simpelweg nooit ingaan op welke vorm van bedelgedrag dan ook. Dit is de enige manier om het te voorkomen.

Hoe leer je bedelen af?

In plaats van de hond belonen voor zijn ongewenste gedrag moet je iets anders verzinnen. Stuur de hond weg naar zijn plaats en beloon hem als hij rustig blijft liggen met een beloningskoekje. Zorg altijd dat het op zijn plaats blijven liggen meer oplevert dan dat hij bij jou of een van je huisgenoten schooit. Beloon de hond op het begin met regelmaat en breidt dit langzaam uit totdat de hond uit zichzelf op zijn plaats gaat liggen als je aan tafel gaat.

Een andere oplossing is om tijdens het eten je hond iets te doen te geven. Dit kan door middel van een Kong. In een Kong kun je allerlei lekkernijen voor je hond stoppen. De hond is hierdoor druk bezig de lekkernijen eruit te halen (dit duurt een poosje) en zelf kun je ook rustig eten.

Eenmaal het gewenst gedrag

Als de hond eenmaal het gewenste gedrag heeft aangeleerd en het ook perfect uitvoert, vergeet dan niet de hond eens in de zoveel tijd te belonen. Intervalbeloning is het krachtigste beloningsschema, maak hier gebruik van.