Hondenbegroeting bij thuiskomst

jack russel pupIs jouw hond ook altijd blij als je thuiskomt? Een van de leukste eigenschappen van een hond is dat hij altijd vrolijk is als je weer thuiskomt van het werk of andere bezigheden.

Blaffen, kroelen, een speeltje in de bek pakken, rondjes om je heen rennen of tegen je opspringen kan de hond allemaal doen als je weer thuiskomt. Dit is natuurlijk leuk voor jou en je hond, maar het kan ook te ver gaan en hinderlijk worden.

Begroeting

Als je weg bent geweest of nadat je geslapen hebt en weer beneden komt, moet er worden begroet. Deze begroeting versterkt de onderlinge band tussen jou en de hond en bevestigt je rol als leider (als het goed is). Bij honden laat de roedelleider de begroeting met gelatenheid over zich heen komen. Hij laat zich door de hele roedel begroeten maar is zelf niet uitbundig. Dit zouden mensen ook moeten doen.

Cesar Millan manier

Bij thuiskomst kun je de Cesar Millan manier hanteren “No talk, no touch, no eye contact.” Praat niet tegen de hond, raak de hond niet aan en maak geen oogcontact. Geef de hond geen aandacht totdat hij kalm en onderdanig is. Vervolgens kun je de hond loven en vertroetelen als beloning omdat hij het juiste gedrag vertoont.

Vrolijk en enthousiast binnenkomen

Hoe vrolijker en enthousiaster je binnenkomt, hoe drukker de hond wordt. Hij kan gaan blaffen, springen en/of zelfs gaan happen uit opwinding. Als de hond in deze staat is, heeft corrigeren geen nut meer. Elke reactie is een bevestiging voor zijn gedrag. Het maakt dan niet of je een positieve of een negatieve reactie geeft.

Bij puppies kan een begroeting leiden tot onderdanigheidplasjes. De meeste puppies groeien over dit gedrag heen, maar om er zo snel mogelijk van af te komen moet je de hond bij thuiskomst zoveel mogelijk negeren.

Vorig artikel:

Volgend artikel: