Het gewicht van je puppy

Overgewicht hondTegenwoordig kampen steeds meer honden met overgewicht. Als puppy eigenaar wil je natuurlijk niet dat je pup last krijgt van overgewicht. Overgewicht kan indirect leiden tot medische aandoeningen zoals bijvoorbeeld diabetes, hart- en vaatziekten en overgewicht (obesitas).

Voor ieder ras is het streefgewicht anders. Op internet is voor ieder ras wel een overzicht te vinden welk gewicht je puppy ongeveer moet hebben. Je kunt ook advies aan je fokker en/of dierenarts vragen.

Puppies hebben meer voeding nodig dan volwassen hond

Puppies hebben meer voeding nodig tijdens de groei dan een volwassen hond. Begin met drie tot vier maaltijden per dag op een vaste tijd, geef geen voer als de pup hierom vraagt, de pup krijgt tenslotte al drie-vier maaltijden per dag en heeft extra voer niet nodig. Laat het eten zo’n 15 minuten staan en haal het vervolgens weg ook als de pup het eten niet op heeft. Hou de hoeveelheid voer aan dat op het blik of de zak omschreven staat, dit verschilt gedurende de groei.

Wanneer is mijn pup te dik?

Er is een makkelijke manier om te controleren of je pup niet te dik is. Strijk zachtjes met je vingers over de ribbenkast van je pup. Als je dit doet moet je zijn ribben met je vingers kunnen voelen zonder er al teveel moeite voor te doen. Als de pup last van overgewicht heeft is het moeilijker om de ribben goed te voelen. Heeft je pup last van overgewicht of denk je dat hij last van overgewicht heeft? Maak dan een afspraak met de dierenarts voor een gewichtscontrole.