Hoe helpen honden met je gezondheid?

Honden en mensen leven al eeuwenlang in harmonie met elkaar. De mens-hond relatie is een bijzondere relatie en het kan zelfs bevorderlijk zijn voor de gezondheid.

Endorfine

Het verzorgen of tijd doorbrengen met uw hond kan endorfine produceren in het menselijk brein. Endorfines zijn hormonen die pijn verlichten, stress bestrijden en het kan ook voor het gevoel van geluk of euforie zorgen.

Lagere bloeddruk

Een hond kan het stress niveau verlichten, een belangrijke oorzaak van stress is een hoge bloeddruk. Uit een studie van het National Institute of Health (NIH) is gebleken dat eigenaren van een huisdier sneller in staat zijn te herstellen van stress dan eigenaren zonder huisdier.

Sneller herstel

Hondeneigenaren herstellen sneller van hartproblemen dan degenen zonder honden. Een studie van het NIH constateert dat hartpatiënten met een hond thuis langer leven na een hartaanval.

Meer beweging

Hondeneigenaren hebben meer de neiging om te bewegen dan de meeste mensen zonder hond. Een hond moet dagelijks meerdere malen per dag uitgelaten worden. De eigenaar profiteert hiervan.

Symptoom voorspelling

Honden kunnen een aanval voorspellen, kanker opsporen en een lage bloedsuikerspiegel detecteren. Mensen met de ziekte van Parkinson kunnen een normaal leven leiden doordat de hond waarschuwt wanneer hun voeten “bevriezen” tijdens het lopen. Een zetje tegen de voet door de hond helpt de voet weer normaal te bewegen.

Voorkom eenzaamheid

Eenzaam? Hondenbezitters zien hun huisdier vaak als onderdeel van de familie. 97% van de mensen blijkt tegen hun huisdier te praten. Dit kan helpen om een depressie af te wenden.