Hyperactieve honden

hyperactieve hondHyperactiviteit onder honden is een probleem met veel mogelijke redenen en oplossingen. Hier staan een paar eenvoudige technieken die je kunt proberen om je onstuimige hond te kalmeren:

Geef je hond iets te doen!

De hond een taak geven waarop hij zich kan concentreren kan enorm helpen. Hyperactiviteit kan komen omdat de hond psychologisch niet genoeg gestimuleerd wordt.

Door de hond een taak te geven, zorg je dat de hond zijn hyperactieve energie elders voor gebruikt. Deze taak moet een duidelijk begin en een eind hebben en zou nooit vervangen mogen worden voor lichamelijke oefeningen.

Loop een extra lange ronde met de hond!

Als je hond veel energie heeft opgebouwd, is een extra lange ronde een uitstekende oplossing om van deze energie af te komen. Zodra je de overtollige energie hebt weggebrand, zou de hond te moe moeten zijn om te springen en te klieren. De hond zal het een stuk makkelijker vinden om even te relaxen.

Negeer het gedrag

Honden zijn aandachttrekkers. Door de hond met aandacht te belonen tijdens hyperactieve uitbarstingen, versterkt je het gedrag dat je probeert te elimineren. De volgende keer dat je hond staat te springen om aandacht in zijn hyperactieve bui, probeer dan de hond niet aan te raken, niet tegen de hond te praten en maak ook geen oogcontact en kijk hoe je hond daarop reageert. Je zult versteld staan hoe vlug sommige honden rustiger worden.

Hoe voel je jezelf?

De hond is net een spiegelreflectie van jezelf. Ben je in een kalme staat van geest? Ben je vol vertrouwen? Ben je helemaal in stress door een argument of heb je problemen op het werk? Nerveuze en zenuwachtige stemmingen vertalen zich in nerveuze en zenuwachtige lichaamstaal. De hond herkent dit en voelt dit aan, waardoor je eigen lichaamstaal het gedrag van de hond kan beïnvloeden.