Oefening: Poten over elkaar

poten over elkaarEen trucje dat de hond makkelijk kan leren is om zijn poten over elkaar te doen. Sommige honden doen dit weleens per ongeluk en het ziet er altijd leuk uit.

Wil je jouw hond laten liggen met zijn poten over elkaar? Dat is mogelijk met onderstaande instructies.

Stappenplan voor de oefening “Poten over elkaar”

Stap 1: Start de oefening terwijl de hond “af” ligt. (Dit moet de hond al op commando kunnen voordat je de hond deze oefening kunt leren).

Stap 2: Vraag de hond terwijl die af ligt om zijn poot. Als de hond nog niet weet hoe hij hier op moet reageren, pak dan één van zijn poten. Klik één keer met de clicker en geef de hond een beloning. Het is belangrijk dat de hond af blijft liggen tijdens deze oefening.

Tip: Als de hond nog steeds niet begrijpt hoe hij zijn poot moet geven, pak een beloning en plaats het in de palm van je hand een paar centimeter van zijn poten vandaan. Snel genoeg zal de hond vanuit een natuurlijke reactie één van zijn poten optillen om tegen je hand te tikken in de hoop dat je de beloning loslaat. Vergeet niet één keer te klikken met de clicker als de hond je hand raakt.

Stap 3: Blijf stap 2 keer op keer halen totdat de hond weet hoe hij zijn poot vanaf de “af” positie kan geven, vergeet niet je alleen op een van de twee poten te richten.

Stap 4: Nu de hond begrijpt hoe hij zijn poot kan geven kun je je hand iets dichter bij de hond zijn andere poot houden. Als de hond nu zijn poot wilt geven, moet hij zijn poot optillen en zijwaarts gaan om je hand te bereiken.

Het kan gebeuren dat de hond zijn andere poot wilt gebruiken in plaats van de poot waar je mee traint. Als dit gebeurd haal dan direct je hand weg en negeer deze reactie van de hond. Blijf dit herhalen tot de hond zelf zijn andere poot weer gaat gebruiken.

Stap 5: Wanneer de hond kan richten op je hand die je naast zijn andere poot houdt is de volgende stap net voordat de hond je hand aanraakt je hand weghalen. De poot zal nu over zijn andere poot vallen. Vergeet niet te klikken met de clicker en de hond een beloning te geven, zodat de hond snapt dat het goed is.

Stap 6: Blijf de oefening herhalen en iedere keer als de hond zijn poten over elkaar doet haal je je hand iets verder weg van de hond. Uiteindelijk zal de hond zijn poten over elkaar leggen wanneer hij je handsignaal ziet vanaf een afstand.

Vorig artikel:

Volgend artikel: