De ziekte van Lyme

De ziekte van Lyme (borreliose) wordt veroorzaakt door de bacterie Borrelia Burgdorferi. Het is een spiraalvormige bacterie die men een spirocheet noemt. Deze bacterie bevindt zich in de darm van teken en wordt overgedragen door deze huidparasieten.

Als de teek zich in de huid van een hond hecht en bloed zuigt, krijgt de bacterie kans om zich te vermenigvuldigen en via het speeksel of de darminhoud de hond te besmetten.

In heel Nederland komen besmette teken voor. De meeste honden die gebeten worden door een geïnfecteerde teek zullen echter nooit de ziekte van Lyme krijgen.

Symptomen
Een rode ringvormige plek rond de tekenbeet. Hierna kan de hond maanden tot jaren (of zelfs levenslang) symptoomloos zijn.;
Sloomheid en koorts.;
Gewrichtsklachten, ontsteking van de lymfevaten (dit kan zelfs jaren na de infectie voorkomen).;
Aantasting van nieren.;
Ook kunnen symptomen aan het centrale zenuwstelsel optreden. Deze uiten zich in gedragsveranderingen zoals agressiviteit, epileptische aanvallen en/of andere neurologische verschijnselen.;
Bloedarmoede als gevolg van het bloedzuigen (alleen als er op kleinere dieren honderden teken zitten).

De symptomen kunnen vanzelf weggaan, maar komen dan regelmatig terug.

Behandeling
De ziekte van Lyme wordt behandeld met antibiotica.
Wanneer de ziekte van Lyme niet snel genoeg wordt gediagnosticeerd zal de eventuele schade aan de organen (hart en nieren) een aangepaste therapie vereisen.

Preventie
Druppels of halsband
Er zijn diverse middelen op de markt tegen teken die preventief werken. Vraag aan uw dierenarts wat zijn advies is.

Verwijdering van teken
Kijk uw hond na elke wandeling goed na op teken. Indien er een teek aanwezig is, verwijder deze dan meteen met een tekenpincet.