Oorzaken doofheid bij honden

Als u het gevoel heeft dat uw hond u aan het negeren is, kan het zin hebben om het gehoor te laten nakijken. Het niet reageren op verbale commando’s of het tonen van verwarring wanneer er opdrachten worden gegeven kunnen erop wijzen dat uw hond lijdt aan gehoorverlies. Als het verlies van tijdelijke aard is zal het gehoor moeten terugkeren na de behandeling, maar een permanent gehoorverlies kan niet worden genezen of worden omgekeerd.

Tijdelijk gehoorverlies

Tijdelijk gehoorverlies kan ontstaan door te veel oorsmeer of door haar dat het kanaal verstopt. Rassen met een smalle gehoorgang hebben een verhoogd risico op deze aandoening. Middenoor- of binnenoor infecties, een vreemd voorwerp in het oor en blootstelling aan harde geluiden kan ook leiden tot tijdelijk gehoorverlies.

Permanent gehoorverlies

De oorzaken van een permanent gehoorverlies omvatten onbehandelde oorinfecties, lawaai en verwondingen. Algemene anesthesie kan ook leiden tot blijvend gehoorverlies, hoewel de oorzaak hiervan onbekend is. Het kan ontstaan als gevolg van ouderdom of erfelijke doofheid, dit komt het meest voor bij de Australian Shepperds, Dalmatiërs, Engelse Setters en bij de Shetland Sheepdogs. Het is ook mogelijk dat honden doof geboren worden.