Pup eerste dag thuis

pup eerste dag thuisAls je eenmaal thuis bent aangekomen na de (lange) autorit naar huis staan er allerlei nieuwe ervaringen voor de pup te wachten.

Hieronder staan een aantal punten om de pup rustig te laten wennen.

Zorg voor rust in huis

Zorg ervoor dat de pup rust in huis heeft. Natuurlijk is het leuk om je puppy te tonen aan al je familieleden en kennissen, maar doe dit niet op de eerste dag! Het kan altijd later nog. De pup heeft deze dag al genoeg ervaringen te verwerken, hij moet aan jou (je gezin) en aan zijn nieuwe thuis wennen.

Verkennen

Laat de puppy rustig zijn nieuwe huis verkennen, de geuren ruiken en de bewoners leren kennen.

Laat je pup niet te lang alleen

Laat je puppy de eerste dag(en) niet te lang alleen, de pup is nog niet gewend aan eenzaamheid, want hij had dag en nacht altijd gezelschap van zijn broertjes, zusjes en moeder. Je wordt nu als nieuwe roedeleider gezien, hij hoort bij jouw groep. Als de pup slaapt kun je wel gerust ergens anders in de kamer gaan zitten, maar let op zodra de pup wakker wordt moet hij meestal een plasje doen.

Zorg voor een rustplek

Zorg ervoor dat je voordat de pup komt al een hondenmand, bench, kleedje of iets dergelijks voor hem heeft klaar staan. Een puppy is snel moe en heeft een rustplek nodig. Het is verstandig om daar ook het nestdoekje in te leggen, dan beschouwd hij het eerder als zijn plek.

Kinderen en de pup

Als je kleine kinderen hebt, zorg dan dat je de aandacht zorgvuldig verdeelt. Kinderen kunnen erg jaloers worden op een puppy als ze denken dat de pup al hun aandacht afpakt. Leer de kinderen ook vanaf het begin dat ze de puppy niet hardhandig aanpakken en dat ze rustig met hem spelen. Als de pup op zijn eigen plaatst ligt, mag de hond nooit gestoord worden! Het is zijn rustplekje en daar moet hij in alle rust kunnen liggen.

Puppyvoer

Het is aan te raden de puppy de eerste dagen hetzelfde voer te geven, als hij bij de fokker heeft gehad. De pup heeft al veel nieuwe indrukken opgedaan en misschien kun je jezelf voorstellen dat het dan ook weleens fijn is op iets vertrouwds te krijgen. Overstappen op ander voer kun je altijd later nog doen.

Natuurlijk zal iedere pup anders reageren op de nieuwe gezinssituatie. De ene pup is nou eenmaal meer verlegen dan de ander die juist meteen met iedereen wilt spelen.