Verharen bij de hond

Verharen is een natuurlijk proces waarbij plaats wordt gemaakt voor nieuw haar. Het ras van je hond is onbelangrijk. Behalve de haarloze rassen verharen alle honden, wat voor een vacht de hond ook heeft.

De meeste honden verharen in de lente en de herfst, als reactie op de verandering van het weer. In deze periode zul je extra moeten borstelen om de hond door de ruiperiode te helpen.

Een aantal honden verharen heel het jaar door overmatig. Hier is het normale ritme ontregeld, veel binnen zijn en/of te vaak worden geborsteld kan hier van invloed zijn.

Je kunt verharen zelf niet tegenhouden, maar er zijn wel wat tips over hoe je de vacht van je hond wat netter kunt houden.

Borstel je hond

Wanneer je hond vreselijk aan het verharen is tijdens de normale ruiperiode dan kan borstelen een uitkomst bieden. Borstel de hond meerdere malen per week zodat je het losse haar verwijdert. Met een gecombineerde aanpak, bijvoorbeeld eerst de hond borstelen en dan kammen, verwijder je enorme hoeveelheden haar.

Slickerborstels (zie foto) en metalen kammen zijn handig voor bijna elk type vacht. Metalen harkjes zijn erg goed om de losse ondervacht van langharige rassen te verwijderen. Borstelhandschoenen of gewone rubberen handschoenen, zijn erg geschikt om los haar van kortharige honden te verwijderen.

Doe je hond in bad

als je hond goed nat is voordat hij geborsteld wordt, kun je samengeklonterde losse haren makkelijker verwijderen. Vergeet niet om alle klitten uit de vacht te borstelen voordat je de hond in bad doet, omdat de klitten anders verder samen klitten en nog lastiger te verwijderen zijn.

Zuig de hondenharen op

Niet alle honden zullen dit wat vinden, maar bij de dierenwinkel zijn speciale stofzuigerhulpstukjes die je voor honden kunt gebruiken, waardoor je met de stofzuiger veel losse haren uit de vacht kan halen. Stel het vermogen zo laag mogelijk in, zodat de stofzuiger zo stil en zacht mogelijk zuigt. Dit zal de hond prettiger vinden dan wanneer je de stofzuiger op volle vermogen laat zuigen.

Vorig artikel:

Volgend artikel: