De aanschaf van een hond
De aanschaf van een hond gaat verder dan het kijken naar de buitenkant van de hond. Diverse overwegingen moeten worden gemaakt voordat je bij de geschikte hond uitkomt. Wij proberen je wat wegwijs te maken welke keuzes allemaal gemaakt dienen te worden en waarom.
Je wilt een hond, stel jezelf de volgende vragen:
• waarom een hond?
• hoeveel tijd heb ik?
• hoeveel beweging kan ik hem geven?
• wil ik een reu of teef?
• pup of volwassen hond?
• een rashond of kruising?
• lang of kortharige hond?
Daarnaast is het ook belangrijk om bij de keuze van de hond mee te nemen hoe je woont en hoeveel ervaring je met honden hebt. Als je keuze valt op een rashond is het goed om mee te nemen welk gedrag typerend is voor het ras. Natuurlijk is het ook belangrijk wat de aanschaf en het houden van een hond kost, je hebt niet alleen de aanschafprijs van de hond en het voer, maar ook kosten voor een dierenarts.
We gaan er vanuit dat bij het besluiten voor de aanschaf van een hond al is besproken of iedereen van het gezin een hond wil en dat dit positief is ontvangen bij alle gezinsleden. Let wel, als de hond alleen maar wordt aangeschaft omdat de kinderen dit graag willen en er geen volwassene is die er achterstaat, schaf dan geen hond aan.
Het is natuurlijk afhankelijk van de leeftijd van de kinderen maar doorgaans houden ze de zorgtaak niet vol en hebben ze bij de verzorging van de hond de hulp van een ouder hard nodig. Voor de hond geldt, dat hij zich happy moet voelen in het gezin, het is een roedeldier, hij merkt het als iemand hem als niet gewenst ziet.
Wat ga je met de hond doen?
Bij de aanschaf van de hond is het belangrijk dat je vooraf overweegt wat je met hem wilt doen. Wil je hem alleen voor de gezelligheid en om mee te wandelen of wil je met de hond gaan werken? Er zijn verschillende hondensporten, de ene hond is voor een bepaalde tak van hondensport geschikter dan een andere. Neem bij de keuze van de aanschaf van een hond ook de gezinssituatie mee.
Het is belangrijk dat het gedrag en het karakter van de hond bij jou en het gezin past. Heb je een druk gezin, komt er veel bezoek, kan hij een poosje alleen blijven, moet hij met andere dieren overweg kunnen enz. Als het goed is spelen deze dingen allemaal een rol bij de keuze.
Beweging hond
Verder is het belangrijk dat je hond voldoende beweging krijgt, de ene hond heeft meer beweging nodig dan de andere, maar alle honden hebben behoefte aan voldoende beweging.
Rassen die veel beweging nodig hebben zijn bijvoorbeeld vooral “werkhonden”. Werkhonden zijn alle herdershonden, jachthonden, terriërs, spaniëls en windhonden. Rassen die minder beweging nodig hebben zijn bijvoorbeeld gezelschapshondjes en de kleine rassen.
Als een hond te weinig beweging krijgt uit zich dat vaak in gedragsproblemen zoals slopen van meubels, plinten, veel krabben, zichzelf kaal bijten e.d.
Rashond / Kruising
Bij de keuze om een rashond aan te schaffen is er voor jou meer duidelijkheid over hoe de pup uit zal groeien en wat voor karaktereigenschappen de hond zal hebben. Hoe de ontwikkeling van de vacht is, de ene hond moet wekelijks gekamd worden de andere 4 keer per jaar, een derde moet getrimd worden.
Dit is bij een kruising vaak moeilijker te voorspellen. Ook is het een vaststaand feit dat van hetzelfde ras een reu groter wordt dan een teef en dat de reu vaak dominanter is naar andere reuen. Daar tegenover staat dat de teef aanhankelijker is maar als nadeel heeft dat ze doorgaans tweemaal per jaar loops wordt.
De diverse rassen worden gefokt op rastyperende kenmerken, en je kunt dus een bewuste keuze maken voor de hond die bij jou past. Een herdershond is een veedrijver, een jachthond wordt gebruikt voor de jacht en een waakhond zal het erf goed verdedigen.
Bij het verzamelen van informatie over de verschillende rassen is het ook belangrijk om te informeren naar de voor- en nadelen van het ras en op welke erfelijke gebreken en specifieke gezondheidsproblemen je moet letten.
Ga een paar keer bij de fokker op bezoek om de pups te kunnen bekijken, je ziet dan ook hoe ze gehuisvest zijn, hoe schoon het nest is en hoe de moederhond is. Stel ook gerust al je vragen aan de fokker. Een goede fokker vindt het ook belangrijk dat je meerdere keren naar het nest komt kijken. Deze fokker wil ook graag dat zijn pup in goede handen komt en zal je vragen, komst en interesse zeer waarderen.
opvoeding
Als je de opvoeding van de hond helemaal in eigen hand wil hebben moet je een pup aanschaffen. Weet waar je aan begint, een pup kost in de eerste maanden heel veel tijd, je moet hem zindelijk maken, socialiseren en een goede opvoeding meegeven. Als je het goed aanpakt krijg je er natuurlijk ook heel veel voor terug.
Volwassen hond aanschaffen
Een volwassen hond kunt je op diverse manieren aanschaffen. In de dierenasiels zitten genoeg honden die een nieuw huis zoeken, vaak krijg je de hond eerst een paar dagen op proef mee om te kijken of hond en baas klikt.
Verder kunt je soms via de rasvereniging een herplaatser aanschaffen. Deze volwassen honden hoeven niet altijd probleemhonden te zijn, er zijn ook honden die niet meer bij hun baasje konden blijven omdat die bijvoorbeeld naar een verzorgingstehuis moest, een allergie bij een gezinslid of het overlijden van de baas. Treurige zaken voor de hond, die bij jou weer helemaal op kunnen bloeien.
Veel wijsheid is dus geboden bij de aanschaf van een hond, maar bij de goede keuze krijg je er heel veel liefde en plezier van je hond voor terug.