Kennelhoest

Kennelhoest is een zeer besmettelijke infectie aan de voorste luchtwegen. Je herkent kennelhoest aan een droge harde hoest. Vooral bij opwinding, blaffen of trekken aan de riem gaat de hond hoesten, na een hoestbui kan de hond gaan kokhalzen of braken. De hond is vaak ook rustiger en heeft soms koorts.

Het is altijd raadzaam om een dierenarts te raadplegen, want het is belangrijk om de behandeling in een vroeg stadium te starten. Kennelhoest wordt behandeld met antibiotica, soms aangevuld met een hoestdrankje.

Kennelhoest wordt veroorzaakt door virussen, bacteriën en stress (de Bordetella bronchiseptica bacterie en het parainfluenzavirus).

Op plaatsen waar veel honden bij elkaar komen, zoals pensions, hondenscholen, shows, asiels lopen honden een groter risico om kennelhoest te krijgen. Kennelhoest wordt verspreidt door kleine druppeltjes die worden uitgehoest of via neus aan neus contact.

U kunt kennelhoest voorkomen door uw hond te laten vaccineren. Er zijn 2 soorten vaccinatie. De ene vaccinatie gebeurd door middel van enige druppels die in een neusgat worden toegediend, hierdoor worden antistoffen in keel en neus gevormd.

De bescherming is ongeveer een jaar. De andere vaccinatie wordt ingespoten en werkt door middel van vorming van antistoffen in het bloed. De eerste keer dient de inenting na 14 dagen herhaald te worden, daarna jaarlijks.

De neusdruppels genieten vaak de voorkeur. Beide vaccinaties geven geen 100% bescherming, maar als de hond toch kennelhoest zou krijgen, krijgt hij het in een veel mildere vorm.

Vorig artikel:

Volgend artikel: