5 puppy tips

puppy-labGoedzo, dat is braaf!

Beloon goed gedrag met koekjes en lofzang. Dit kun je bijvoorbeeld doen wanneer de pup buiten een plasje heeft gedaan, gaat zitten op commando of op een speeltje bijt. Goed gedrag belonen is erg belangrijk voor motivatie van de pup.

Als de pup na een tijdje het commando goed onder de knie heeft, kun je de keren dat je een beloning geeft verminderen (ook wel interval belonen genoemd) en meer met stemgeluid werken.

Begin niet te roepen en te tieren bij slecht gedrag. Negeer het slechte gedrag van je pup en wees enthousiast wanneer hij goed gedrag laat zien.

Bijten aan meubilair

Maak de pup duidelijk op welke dingen hij wel en niet mag kluiven. Straf de pup enkel wanneer je hem op heterdaad betrapt. Roep de naam van je pup en gooi een speelgoedje waarin hij wel mag bijten. Blijf dit keer op keer herhalen.

Wanneer je de pup straft nadat hij ‘de strafbare feiten’ gepleegd heeft , associeert de hond de straf niet langer met het gedrag waarvoor hij gestraft wordt.

Zorg dat er voldoende bijt-speeltjes in huis zijn. Denk hierbij aan een Kong of andere Pluche/vinyl speeltjes.

Aanraken

Oefen met de pup dagelijks activiteiten die aanraking vereisen. Als je dit doet wordt baden, borstelen, nagels knippen, oortjes reinigen e.d. plezieriger voor je pup.

Je kunt bijvoorbeeld starten met de poten en tenen aanraken voor het nagels knippen. Beloon hierbij de pup onmiddellijk. Na een paar weken zal de pup dit zonder problemen toelaten. Introduceer de nagelknipper geleidelijk aan. Begin de eerste keer met het knippen van 1 nagel en vergeet niet te belonen!

Een dag later knip je 2 andere nagels en ga zo verder. Het beste is om alle nieuwe dingen voor de pup op deze manier te benaderen.

Socialiseer je puppy

Bij een pup zijn de eerste 16 weken bepalend voor de rest van zijn leven! Veel hondeneigenaren realiseren niet hoe makkelijk het eigenlijk is om een hond op te leiden zodat hij zich in de toekomst netjes zal gedragen.

Breng de pup dagelijks in contact met andere volwassenen, kinderen en andere honden. Reageert je hond agressief, maak onmiddellijk een rechtsomkeer en herhaal het totdat de hond het gewenste gedrag vertoont. Is je hond bang, maak het dan leuk voor de pup en blijf dit herhalen totdat de hond over zijn angst heen is.

Speel met je pup

Speel dagelijks met je pup. Speeltijd is een belangrijke en plezierige manier om een band met je hond te krijgen, zelfs wanneer je maar 10 minuten beschikbaar hebt kun je even een spelletje met de hond doen. Denk hierbij aan: verstoppertje, touwtje trekken of spelen met de bal.

Vorig artikel:

Volgend artikel: