Blaasontsteking Hond

Blaasontsteking bij een hond komt regelmatig voor. Bij blaasontsteking is de blaaswand ontstoken en daardoor heel gevoelig. Elke druppel urine die vanuit de nieren in de blaas komt wekt een spastische samentrekking van de blaas op.

De hond zal daarom veel vaker dan anders kleine plasjes doen en soms bloederige plasjes. Het is voor je hond heel moeilijk om met blaasontsteking goed zindelijk te blijven.

Oorzaak blaasontsteking hond

De oorzaak van een blaasontsteking bij honden komt meestal door een bacteriële infectie van de blaas, blaasstenen of blaasgruis. Het is ook mogelijk dat je hond een abnormaal gevormde blaaswand of een niet goed functionerende blaaszenuw heeft.

Enkele voorbeelden:

  • Infectie van de blaas – Een beetje urine dat in de blaas achterblijft na een plasbeurt. Dit is ideaal voor bacteriën om zich te handhaven en zich te vermeerderen.
  • Blaasstenen of blaasgruis – De bacteriën kunnen zich eenvoudig vermenigvuldigen in blaasstenen en/of blaasgruis. De stenen en het gruis kunnen ook de blaaswand beschadigen, waardoor de bacteriën zich nog makkelijker kunnen vermenigvuldigen. Door de beschadiging van de blaaswand kan er ook bloed in de urine zitten.

Blaasontsteking hond symptomen

De hond zal erg vaak proberen te plassen, al zijn het elke keer maar kleine hoeveelheden/druppels urine. Soms loopt de hond voortdurend te druppelen. De urine van de hond kan er normaal uitzien, maar het kan ook troebel of bloederig zijn.

Indien de hond niet behandeld wordt aan de blaasontsteking is het mogelijk dat de blaas van uw hond overvol raakt, en dan kunnen de nieren uiteindelijk ook geen urine meer kwijt aan de blaas waardoor de nieren gestuwd raken.

Als dit gebeurd vergiftigt de hond zichzelf en raakt in shock. Als er niet snel ingegrepen wordt bij een verstopping van de plasbuis leidt dit tot de dood.

Behandeling blaasontsteking hond

De behandeling van een bacteriële blaasontsteking bij de hond bestaat uit een antibioticakuur.

De hond moet ook veel drinken waardoor er veel urine gevormd wordt helpt de blaas te genezen. De bacteriën en kristallen worden namelijk door grote hoeveelheden urine gemakkelijker uitgespoeld.

Blaasgruis word bestreden met een dieet, wat uit nat voer kan bestaan. Hierdoor wordt in minder geconcentreerde urine de kans op kristalvorming kleiner.

Naast dit dieet dien je geen andere voeding of beloningen te geven omdat dit de samenstelling van de urine en zuurgraad kunnen verstoren, waardoor de kans om weer blaasgruis te veroorzaken groter wordt.

Vorig artikel:

Volgend artikel: