Oogontsteking bij honden

Als men het over oogontsteking heeft bedoelt men meestal een bindvliesontsteking (conjunctivitis). Dit is een ontsteking van het bindvlies van het oog. Het is waarschijnlijk het meest voorkomende oogprobleem bij honden, omdat het oogbindvlies aan veel irriterende substanties wordt blootgesteld.

Oorzaak
De oorzaak is vaak irritatie door tocht of een tikje tegen het oog (bijvoorbeeld: bij het spelen of in de bosjes opgelopen). De oorzaak is niet altijd te vinden en de ene hond is er gevoeliger voor dan de andere.
Het is ook mogelijk dat de ontsteking wordt veroorzaakt door een afwijking aan de oogleden, haartjes op de rand of door standsafwijking van het oog. Als beide ogen ontstoken zijn kan het ook een allergische reactie zijn op bijvoorbeeld: pollen, schilfers of stuifmeel.

Symptomen
Dichtknijpen van een oog;
Etterige ogen;
Jeuk of pijn;
Pussige ooguitvloeiing;
Roodheid;
Verhoogde traanafscheiding;
wrijven met poten over de ogen of met de kop langs een voorwerp;
Zwelling.

Behandeling
Zo nu en dan een slijmpropje in de ooghoek is normaal: schoonhouden is dan voldoende. Ook waterige ooguitvloeiing kan verbeteren met alleen het schoonhouden van het oog.
Als er pus te zien is, zwelling van de oogleden en/of het dichtknijpen van het oog, is controle door de dierenarts zeker nodig. De behandeling zal dan waarschijnlijk antibioticum, zalf of druppels zijn. Mogelijk heeft de dierenarts een specifiekere behandeling als er bijvoorbeeld beschadiging is van de oogbol.