De ziekte van Cushing

Cushing is een ziekte waarbij er een overmatig productie van cortisol ontstaat door de bijnier. Cortisol heeft verschillende functies in het lichaam: afremmen van het immuunsysteem, betrokken bij de werking van insuline en de afbraak van suiker voor het verkrijgen van energie, regelt het gebruik van suikers, eiwit en vetten in het lichaam en draagt bij aan het behouden van de bloeddruk. Cortisol wordt ook wel stresshormoon genoemd, omdat het wordt aangemaakt in stressituaties om het lichaam voor te bereiden op actie (vluchten of vechten).

Oorzaak
Bij honden met de ziekte van Cushing wordt er voortdurend overmatig cortisol geproduceerd. Dit kan 3 oorzaken hebben:
Tumor van de hypofyse – Dit is de meest voorkomende vorm van de ziekte van Cushing. De hypofyse is een klier die veel hormonen afscheidt waaronder ACTH. Deze ACTH stimuleert de bijnierschors om cortisol te produceren. Wanneer er een tumor in de hypofyse zit produceert het grote hoeveelheden ACTH, dat weer zorgt voor een te hoge productie van cortisol.
Tumor ter hoogte van de bijnier – Bij deze vorm produceert een tumor in één of soms beide bijnieren grote hoeveelheden cortisol. De bijnieren zijn twee kleine orgaantjes die naast de nieren liggen en bestaan uit een bijnierschors en een bijniermerg. De bijnierschors levert een aantal verschillende hormonen. Bij de ziekte van Cushing gaat het om de glucorticoiden.
Geïnduceerde Cushing – Deze vorm ontstaat door veelvoudig gebruik van corticosteroïden (prednison, dexamethasone, veta-cortyl, etc.) om bepaalde ziekteprocessen te onderdrukken.

Symptomen
Cortisol heeft veel verschillende functies in het lichaam, daarom kunnen er veel verschillende symptomen optreden bij de ziekte van Cushing. De ziekte treedt voornamelijk op bij oudere honden en het komt vaker voor bij sommige kleine hondenrassen, zoals de poeder, teckel en terriërs. Ook grote hondenrassen kunnen de ziekte van Cushing krijgen.

De symptomen van de ziekte van Cushing
Dikke buik;
Grote eetlust;
Huid en vachtproblemen;
Kortademig (hijgen);
Onderhuidse bloeduitstortingen;
Spieren zwakken af;
Uitblijven van de loopsheid bij intacte teven ;
Veel drinken en plassen;
Wonden genezen slecht.

Gevolgen
Als uw hond al lang de ziekte van Cushing heeft en niet behandeld wordt kunnen er ernstige verschijnselen optreden.

Alle mogelijke gevolgen
Blindheid;
Depressie;
Hoesten;
Kortademigheid;
Lusteloosheid;
Suikerziekte;
Toevallen;
Veel slapen.

Indien de hond met de ziekte van Cushing niet behandeld wordt, zal hij sterven aan de gevolgen van de ziekte.
Honden met een hypofysetumor kunnen meestal nog enkele jaren goed door het leven gaan met medicatie.

Behandeling
Als men er vroeg bij is kan de ziekte van Cushing goed behandeld worden.
Indien er een tumor aanwezig is ten gevolge van een bijnier, zal deze operatief verwijderd moeten worden.
Indien er een tumor aanwezig is ten gevolge van een hypofyse, zal men kiezen voor medicatie. Vetoryl® is het enige geregistreerde diergeneesmiddel voor de behandeling van de ziekte van Cushing bij de hond.
In sommige zeer gespecialiseerde dierenklinieken kan men een hypofysetumor ook chirurgisch bestralen of verwijderen.