Drie tips voor nieuwe hondeneigenaren

hondeneigenaarOf je nou een Ierse wolfshond of een chihuahua hebt, er zijn dingen die alle rassen en alle honden nodig hebben. Met jachthonden kun je een jachtcursus doen, met herdershonden schapenhoeden, met retrievers apporteren, dit zijn dingen die rastypisch zijn en niet alle honden behoefte aan hebben. Daarentegen hebben alle honden beweging, training en verzorging nodig.

hieronder heb ik wat basis dingen beschreven die je kunt doen om je hond gezond en gelukkig te houden. De drie basis dingen zijn: beweging, training en verzorging.

Beweging

Het maakt niet uit hoe groot of klein je hond is of wordt, een hond heeft beweging nodig en niet alleen een rondje om zijn behoefte te doen. Hondeneigenaren maken weleens de fout om te denken dat kleine honden weinig of minder beweging nodig hebben dan grote honden omdat ze meer stappen maken dan een grote hond over hetzelfde stuk. Ook kleine honden hebben voldoende beweging en de frisse buitenlucht nodig. Als je hond nog een puppy is gelden er nog wel andere regels. Neem bij een puppy als standaard dat een wandeling niet veel langer mag duren dan de leeftijd van de pup in weken, met zo nu en dan een enkele uitzondering.

Verschillende rassen/honden hebben daarentegen wel meer beweging nodig. Een border collie is bijvoorbeeld een echte werkhond met veel energie. Met te weinig beweging raakt hij gefrustreerd en verveeld, hierdoor kan hij ander gedrag gaan vertonen omdat hij van zijn overtollige energie af moet. Let dus altijd op voor je een hond koopt of je aan de bewegingsbehoefte van de hond/het ras kan voldoen.

Training

Wat is een hond zonder training? Een gehoorzame hond is vele malen leuker en gemakkelijker dan een ongehoorzame hond. Hondentrainingen zijn niet alleen voor wedstrijden, je kunt ook gehoorzaamheidstrainingen volgen. Je vindt het misschien niet nodig om je hond kunstjes te leren, maar je wilt wel dat de hond enkel basiscommando’s begrijpt. Een ongetrainde hond kan tenslotte ook gevaarlijke situaties veroorzaken. Stel je eens voor, je loopt rustig in het park en dertig meter verderop is een drukke weg met daarachter een voetpad waar ook mensen met hun honden lopen. Jouw hond ziet een andere hond en wilt erheen. Omdat je hond niet goed getraind is en buiten nog niet goed luistert kan hij zichzelf en anderen in gevaar brengen door de weg over te steken.

Je hond trainen helpt om zijn gedrag onder controle te houden en is een belangrijk gedeelte als verantwoordelijke hondeneigenaar.

Verzorging

Alle honden hebben verzorging nodig. Sommige rassen vereisen een intensieve vachtverzorging, maar over het algemeen moet door bijna elke hond weleens een borstel gehaald worden. Ook nagels moeten regelmatig geknipt worden zodat ze niet inscheuren of ergens aan blijven haken. Oren en ogen moeten regelmatig gecontroleerd worden. Als de oren vuil zijn moeten ze schoongemaakt worden en als er bij de ogen vuil zit moet dit ook schoongemaakt worden. Als laatste moeten ook de tanden schoon gehouden worden, dit kun je doen door de tanden te poetsen, maar ook dentastixs of botten kunnen de tanden tandplak vrij houden.