Pas op voor chocolade met je puppy

chocoladeChocolade is erg lekker, maar voor honden en dus ook voor puppies is het erg gevaarlijk. Chocolade bevat theobromine een stof die het centraal zenuwstelsel en de hartspier overmatig stimuleert. Door de theobromine in chocolade is het levensgevaarlijk voor honden.

De schade die ontstaat, is afhankelijk van de hoeveelheid stof dat in de soort chocolade zit die een pup heeft gegeten. In melkchocolade zit minder theobromine dan pure chocolade. Melkchocolade is dus minder giftig dan pure chocolade. Desalniettemin zijn alle soorten chocolade slecht. De klachten die de hond krijgt is afhankelijk van het gewicht, de hoeveelheid en de soort chocolade die de hond heeft opgegeten.

Waarom is chocolade voor honden giftig?

Honden kunnen de stoffen die in chocolade zit heel slecht afbreken in de lever. Vooral theobromine is heel slecht af te breken voor een hond.

Waaraan kun je zien dat een pup chocolade op heeft?

Als een pup chocolade op heeft gegeten komen de eerste verschijnselen die op chocoladevergiftiging duiden na zo’n 4 tot 12 uur. De verschijnselen zijn als volgt:
Stuiptrekkingen;
Braken;
Drinkt en plast veel;
Hijgen;

Bij een zware chocoladevergiftiging kan de hond zelfs een hartritmestoornis krijgen en in coma raken. Ook de dood kan het gevolg zijn van chocoladevergiftiging.

Dit wil je natuurlijk niet meemaken met je puppy, bewaar chocolade altijd op een veilige plek waar geen enkele pup of volwassen hond bij kan.

Wat als mijn puppy chocolade op heeft?

Denk je dat jouw pup chocolade gegeten heeft op weet je dat hij het gegeten heeft? Bel dan direct de dierenarts! Ook al mankeert je puppy nog niks, bel. De symptomen zijn tenslotte nog niet direct zichtbaar. Misschien moet je naar de dierenarts of moet je de pup laten overgeven. Je dierenarts kan je hier meer over vertellen zodra je hem belt.