Hond en vuurwerk

Rotjes, strijkers en duizendklappers. De weken voorafgaand aan het nieuwe jaar is voor veel huisdieren een kwelling. Dit is voor baas en hond heel vervelend.

Vuurwerkangst kan zich uiten door angstig zijn, trillen, wegkruipen, janken, blaffen, niet meer naar buiten durven, niet willen eten, opeens weer onzindelijk worden en soms raakt een hond in totale paniek.

Dit laatste gedrag is voor eigenaren geen pretje en vaak de reden om bij de dierenarts een kalmeringstabletje te halen. Het effect van een kalmeringstablet is echter onvoorspelbaar. De ene hond blijft alert, de andere hond slaapt de hele dag. Over het algemeen werken de kalmeringstabletten versuffend.

Er zijn tegenwoordig verschillende methodes om honden met vuurwerkangst te helpen:

Thundershirt

thundershirt honden

Dit is misschien wel de beste oplossing, het Thundershirt. Het principe van het Thundershirt is gebaseerd op het inbakeren van kinderen zoals dat vroeger gebeurde. Honden die in bepaalde situaties onrustig en angstig worden, hebben baat bij de constante druk op het lichaam van de strakke stof van het Thundershirt. Het heeft volgens de producent een kalmerend effect. Vaak werkt het al bij de eerste keer.

Uit onderzoek is gebleken dat ruim 85% van de honden baat had bij het product. Het Thundershirt is een uitkomst bij onder meer:

 • Angst voor onweer
 • Reisangst, bijvoorbeeld tijdens reizen met de auto
 • Verlatingsangst
 • Angst voor het hondenhok
 • Drang tot trekken tijdens het uitlaten
 • Blafproblemen

Adaptil Halsband voor de hond

De Adaptil halsband kan ook een oplossing voor je hond zijn als hij angstig is of stress heeft.

De Adaptil Halsband voor de hond is een speciale halsband die continu een geruststellende stof op de huid van je hond loslaat, een synthetische imitatie van een feromoon.

Deze stof wordt door moederhonden afgescheiden na de geboorte van hun puppy’s. Deze stof zorgt ervoor dat de hond kalmeert, waardoor stress, angst en verdriet afnemen. 

De Adaptil Halsband voor de hond is bijzonder geschikt wanneer u uw hond tijdelijk last heeft van hard lawaai, slecht alleen thuis kan zijn, meeneemt op reis, tijdelijk onderbrengt in een kennel of pension. De halsband heeft een kalmerende werking gedurende circa 4 weken.

Adaptil (DAP) Verdamper

Een ander middel dat op de markt is, is een Adaptil (DAP) verdamper. Deze verdamper bevat een synthetische vorm van het natuurlijke hondenferonoom.

Een feronoom is een natuurlijke stof welke door de hond wordt uitgescheiden om andere honden gerust te stellen. Hierdoor verdwijnen stress en angst. Deze feronomen kunnen alleen door soortgenoten worden waargenomen en hebben dus geen invloed op de mens.

Vanaf 2 à 3 weken voor Oud en Nieuw moet de DAP-verdamper in een stopcontact worden geplaatst in de ruimte waar de hond het meeste aanwezig is en slaapt. De verdamper blijft in het stopcontact zitten tot ongeveer 1 week na Oud en Nieuw of tot deze leeg is.

Beaphar No Stress Verdamper / pipet

Beaphar No Stress Verdamper hond is een natuurlijk kalmerend middel voor de hond, wat helpt stress bij uw hond te verminderen en kalmeert door het rustgevende effect van het extract van valeriaan.

Het rustgevende product van Beaphar is geschikt voor honden van alle leeftijden en rassen. De elektrische verdamper verspreidt natuurlijke extracten van valeriaan in de ruimte waarin uw hond zich onveilig voelt. Door de kalmerende eigenschappen van valeriaan, raakt uw hond minder gespannen en vertoont deze minder ongewenst gedrag, doordat hij zich weer veilig voelt.

Beaphar heeft dit kalmeringsmiddel ook in pipet-vorm: Beaphar No Stress Spot On.

Je kunt de vloeistof uit het pipet op de huid tussen de oren plaatsen zodat uw hond de druppels niet kan oplikken. Na een uur begint het middel te werken.

De werkzame stof in dit middel is valeriaanextract. Dit heeft van nature een kalmerende werking door het valereenzuur, isovalereenzuur en isovaleriaanzuur dat erin zit.

Tips voor de Oudjaarsavond

 • Negeer zoveel mogelijk de angst van uw hond, geeft u hem aandacht dan beloont u zijn verkeerde gedrag.
 • Blijf zelf rustig en doe net alsof het lawaai en de flitsen normaal is.
 • Laat de hond op zijn eigen vertrouwde plaats liggen.
 • Houdt de gordijnen dicht en het licht aan en zet eventueel de TV (waar geen vuurwerk op is) of muziek aan.
 • Laat de hond alleen maar aangelijnd uit.