Puppy heeft de hik, is het erg?

Bijna alle puppy’s krijgen weleens de hik, dit is in bijna alle gevallen onschuldig. De hik is een gevolg van de groei.

Bij de hik trekt het middenrif krampachtig samen en beweegt vervolgens naar beneden. Het middenrif staat bij een snelgroeiende pup bloot aan rek, prikkeling is het gevolg en hierdoor ontstaat de hik.

Puppy’s schrokken vaak bij het eten, dit is ook een veroorzaker van de hik, maar soms is er ook helemaal geen goede reden te verzinnen waarom een pup de hik heeft. Zo kan het ook zijn dat bij jou het geval is dat de puppy de hik heeft na het slapen. de meeste gevallen heeft het er in ieder geval mee te maken dat de pup te veel lucht in zijn of haar slokdarm heeft.

De hik kan op verschillende momenten komen, maar meestal krijgen puppy’s de hik na het spelen, druk bezig zijn, drinken of eten en soms ook na het slapen. De hik gaat vanzelf over en is niet iets waar je je heel druk over hoeft te maken.
Een pup kan elke dag de hik hebben, dus verbaas je daar niet over.

Hoe komt een pup van de hik af?

De hik gaat over het algemeen vanzelf weer weg. Er zijn natuurlijk veel verhalen over hoe je bij de mens van de hik af kunt komen, zoals je adem inhouden, trekken aan je tong, schrikken, en ga zo maar door. Niemand weet of dit nou echt werkt.

Het is in ieder geval belangrijk om te weten dat je jouw puppy niet moet laten schrikken of aan zijn tong moet trekken. Dit zal de pup een stuk vervelender vinden dan gewoon het hebben van de hik. Niet doen dus.

Er zijn wel een aantal dingen die je kunt doen om de hik te voorkomen of een beetje te helpen bij de hik, hoewel het vaak een kwestie van geduld is. Hetgeen wat je kunt doen is:

  • Hik voorkomen – Langzamer laten eten: Wanneer je puppy vaak de hik krijgt na het eten, dan zal het komen omdat de pup te snel eet. Je kunt dan beter kleinere porties geven of een anti schrok voerbak gebruiken.
  • Water drinken: Net als bij mensen kan het helpen om iets te drinken. Zorg wel dat dit rustig gebeurd.
  • Afleiden: Het kan nooit kwaad om je puppy even wat aandacht te geven om hem af te leiden. Een klopje op de rug of lekker vertroeteld worden om tot rust te komen is altijd een goed idee.

Wanneer is het hikken niet goed?

Wanneer het hikken erg vaak voorkomt of langdurig aanhoudt, kan het zijn dat de hond allergisch is voor een bepaald voedselelement. Een bezoek aan de dierenarts voor een onderzoek is dan aan te raden.

Veelgestelde vragen over puppy hik

Is het normaal dat puppy’s de hik hebben?

Puppy’s zijn erg vatbaar om de hik te krijgen. Veel meer dan volwassen honden, hoewel die ook weleens de hik kunnen krijgen. De reden dat puppy’s vaak de hik hebben komt omdat een pup de neiging heeft om meer lucht in te nemen bij hoge inspanning en opwinding. Denk bijvoorbeeld tijdens het enthousiast spelen of het te snel willen eten. Alles is nog nieuw, dus veel zorgt voor opwinding.

Moet ik mij zorgen maken als mijn puppy hikt?

De hik is over het algemeen goedaardig, dus je hoeft je niet direct zorgen te maken als je puppy hikt. Sterker nog, puppy’s hikken over het algemeen best vaak, doordat een pup teveel lucht inademt. Het is verder wel mogelijk dat een onderliggend probleem de hik veroorzaakt, bijvoorbeeld door een allergische reactie op iets. Mocht jouw puppy dus heel vaak hikken, vraag jouw dierenarts dan om raad. Het is eerder uitzondering dan regel dat er iets aan de hand is.

Hoe stop je de hik bij een puppy?

Het is eigenlijk net zoals bij mensen. Je kunt er meestal weinig aan doen en het stopt vanzelf. Een beetje water drinken en afleiden helpt wellicht een beetje, maar uiteindelijk zal de hik bij jouw puppy vanzelf weer ophouden.

Kan ik de hik bij mijn puppy voorkomen?

Misschien vind je het zielig worden hoe vaak je puppy de hik heeft en vraag je jezelf af of de hik niet te voorkomen. Dit hangt van de oorzaak af. Komt het omdat je puppy te snel eet en hierdoor veel lucht binnenkrijgt, dan kun je voor aan anti-schrokbak gaan. Dit zorgt ervoor dat je puppy wel langzamer moet eten.